Într-un centru plin de schele, simbolurile Timișoarei sunt aproape demolate

schele 1 1

Așa cum unii oameni importanți remarcau, este mai bine că Timișoara nu a devenit Capitală Culturală Europeană în acest an. Nu trebuie cine știe ce efort pentru a ne imagina cam ce ar fi putut să vadă turiștii români și străini prin Piața Victoriei, de exemplu. Schele aproape peste tot, ceea ce n-ar fi un lucru rău, pentru că se află în curs de reabilitare acoperișurile și fațadele superbelor clădiri din această zonă, care își vor dezvălui frumusețea în 2023.

Refacerea fațadelor imobilelor istorice aparținând unor firme și persoane private a pornit, cât-de-cât, dar mai greu de explicat este de ce două construcții-simbol ale Timișoarei, aflate în proprietate publică, nu sunt încă finalizate, așa încât să arate „boboc” încă din acest an. Ne referim la Fântâna cu pești, de a cărei refacere s-a tot vorbit de mai mulți ani și care a fost îngrădită, abia la începutul primăverii, cu un gard din placaj, deși autorizația de construire a fost eliberată de primărie în 5 martie 2020. Imaginile surprinse ne arată un șantier pustiu, ziua în amiaza mare, deși vremea este frumoasă și călduță, numai bună de lucru. Mai rău, peștii au dispărut, iar ornamentele se află, și ele, într-o stare jalnică. Peste toată tristețea domnește un lacăt șubred, prins de gardul din OSB.

Nu departe, avem fațada Operei, pe care timișorenii nu au mai văzut-o din noiembrie 2019, de când s-a deschis șantierul de reabilitare a acesteia. Localnicilor, dar și turiștilor puțin le pasă de problemele cu travertinul care ba se potrivea, ba nu, și nici de autorizațiile lipsă de la Ministerul Culturii. Oamenii ar vrea să aibă parte de o clădire-simbol întreagă, nu de un șantier incert, plin de mesh-uri cu reclame. Și de aici lipsesc, desigur, muncitorii, plecați, probabil, în grabă, altfel nu și-ar fi uitat paharul de cafea lângă plăcile de piatră. Este prezentă, în schimb, o mizerie greu de trecut cu vederea chiar și pe un șantier.

Mai multă grijă față de simbolurile Timișoarei le-ar prinde bine celor care supraveghează aceste lucrări. De fapt, am uitat să menționăm că, deși conducerea primăriei s-a schimbat, oamenii care se ocupă de șantiere din bani publici au rămas aceiași, astfel că ar fi chiar ciudat să așteptăm rezultate diferite de obișnuita nepăsare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *