Într-un cartier nou al Timișoarei, seara pute a fecale, noaptea urlă șacalii și ziua se vânează fazani (foto / video)

Într-un cartier nou al Timișoarei, seara pute a fecale, noaptea urlă șacalii și ziua se vânează fazani (foto / video)

Într-o conferință de presă susținută în luna mai, primarul Dominic Fritz și arhitectul-șef Gabriel Almăjan au oferit timișorenilor un nou set de promisiuni. Împachetat elegant și etichetat drept “Strategia de dezvoltare urbană Timișoara Nord”, setul respectiv conținea – cităm de pe www.primariatm.ro – “propunerile pe care urbaniștii din cadrul Primăriei Timișoara le fac pentru a ridica standardul de viață din acest viitor cartier și pentru a crea un nou pol de atracție al orașului”.

Zona de referință era cuprinsă între Calea Aradului (la est), Grigore Alexandrescu/Ovidiu Balea/Aleea Viilor (la sud), calea ferată (la vest) și canalul Beregsău (la nord).

„Preconizăm că această zonă de nord a Timișoarei va cunoaște o dezvoltare masivă în următorii ani și de aceea vrem să ne asigurăm încă de acum că timișorenii care își vor construi case aici sau își vor cumpăra apartamente vor avea acces facil la toate serviciile publice, dar și la zone de recreere sau de practicare a sportului”, a declarat, în 3 mai, Dominic Fritz.

Completat fiind de arhitectul-șef Gabriel Almăjan: „Știm că în această zonă dețin terenuri câteva sute de timișoreni, terenuri pe care în viitor se vor construi case, dar există în lucru și mai multe investiții imobiliare mari. De aceea este foarte important ca noi să începem încă de pe acum să planificăm viitoare investiții publice în rețeaua de drumuri, de transport public, educațională sau de infrastructură verde”.

Sintagma cheie prezentă în cele două declarații este “încă de pe acum”: se subînțelege că domnii Fritz și Almăjan le promiteau în urmă cu cinci luni timișorenilor care își propuneau să își construiască imobile în zona respectivă că administrația orașului va fi pe recepție, așa că oamenii puteau să se apuce liniștiți de treabă.

Unul dintre cartierele incluse în Strategia de dezvoltare urbană Timișoara Nord este și Metro 2 Calea Torontalului, localizat, așa cum îi spune și numele, în proximitatea hipermarketului Metro 2.

Cu nouă luni înainte de angajamentele cuplului Fritz-Almăjan, o tânără familie a construit prima casă din noul cartier, pe una dintre străzile – mai corect spus, ulițele – botezate recent de Primăria Timișoara.

Destul de repede, cei doi soți și copilul lor au luat contact cu realitățile zonei. Principalul disconfort sesizat a fost mirosul înfiorător de fecale din timpul serii, orele 21-24, motiv pentru care au contactat, în octombrie 2021, Garda de Mediu Timiș. Funcționarii gărzii veneau însă în timpul zilei, constatau că nu miroase urât și plecau.

Oamenii au apelat și la superiorii acestora de la București, trimițând următoarea sesizare Gărzii Naționale de Mediu:

“Am făcut reclamație către Garda de Mediu Timiș, dar de fiecare dată același răspuns: <nu s-a constatat acest aspect la data și ora la care dânșii au venit în control>. Lăsând la o parte că mi s-a specificat în ultimul răspuns că dacă reclamațiile vor mai veni de la subsemnata vor fi clasate. Am specificat clar că se simte doar seara, noaptea. Lângă noi este situat pârâul Beregsău și suspectăm că deversarea se face în el, fiind o zonă dezafectată a acestuia pe care nu s-a mai intervenit în nici un mod. Am cerut să fie preluate probe din el, în zadar. Vă rugăm să ne ajutați în acest sens, pur și simplu ne vomităm mațele în casă și în curte. Avem copii mici care chiar vomită”.

Rezultatul a fost același: “A fost efectuat în teren un control pentru verificarea aspectelor sesizate, împreună cu inspectorii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Banat, în prezența reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara, fiind constatat faptul că aspectele sesizate privind mirosul îngrozitor de fecale deversate în canalul de desecare Beregsăul Vechi (administrat de ANIF) și nu se confirmă”.

CITEȘTE ȘI: Se închide una dintre cele mai aglomerate intersecții din Timișoara

Din moment ce programul de lucru al funcționarilor din diversele instituții publice este cel cunoscut, 8-16, cu mici variații, devine evident că nimeni nu va veni în timpul serii în Metro 2 Calea Torontalului, ca să-și pună la treabă simțul olfactiv…

Pe de altă parte, nu știm cât de ușor a pătruns echipa de control în zona canalului Beregsăul Vechi, din moment ce acolo vegetația sălbatică s-a transformat într-o adevărată barieră. Apropo, domnii și doamnele de la ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) au încasat 337 de lei de la familia menționată mai sus atunci când i-au dat avizul obligatoriu prevăzut în certificatul de urbanism. Cum își onorează însă ANIF obligațiile se vede din pozele care însoțesc acest articol.
Într-un cartier nou al Capitalei Europene a Culturii, seara pute a fecale, noaptea urlă șacalii și ziua se vânează fazani (foto / video)
Ca să ajungi la pârâul Beregsău, ai nevoie de macetă. Noi n-am avut una la îndemână…

Viața este trepidantă în Metro 2 Calea Torontalului, așa cum am aflat de la doamna R.C.: “În data de 22 ianuarie, în jurul orei 16, am contactat 112 pentru a informa despre prezența vânătorilor care vânau… fazani. S-a prezentat un echipaj de poliție care, intersectându-se cu vânători, i-au lăsat să plece spunând că nu se pot pune cu Loganul cu mașinile 4×4 ale lor.

Ulterior, în 21 februarie, am contactat telefonic Garda Forestieră, pentru a-i informa despre prezența… șacalilor. Aceștia mi-au confirmat nonșalant că se știe că au apărut în zonă și că, dacă prezența vânătorilor nu ne-a plăcut, acum vrem să vină să vâneze șacalii?! Din acel moment m-am blocat, neștiind unde să mai apelez. Ce am aflat este că toți vânătorii se feresc să îi vâneze pentru că la goană sunt foarte rapizi și greu de prins, iar la pândă se stă cu nopțile și sunt necesari câini de vânătoare pentru a-i scoate din vizuini, au culcușuri semi-subterane”.

Într-un cartier nou al Capitalei Europene a Culturii, seara pute a fecale, noaptea urlă șacalii și ziua se vânează fazani (foto / video)

Partida de vânătoare din 22 ianuarie surprinsă de pe terasa casei

Într-un cartier nou al Capitalei Europene a Culturii, seara pute a fecale, noaptea urlă șacalii și ziua se vânează fazani (foto / video)

În noul cartier din nordul Timișoarei, prezența șacalilor nu mai miră pe nimeni

Noul pol de atracție al Timișoarei, despre care povesteau, în primăvară, Fritz și Almăjan, are, într-adevăr, un vino-ncoace căruia cu greu îi poți rezista…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Într-un cartier nou al Timișoarei, seara pute a fecale, noaptea urlă șacalii și ziua se vânează fazani (foto / video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *