Într-un cartier emblematic al Timişoarei e ca în Vestul Sălbatic… Oamenii paşnici nu mai au curajul să iasă pe stradă!

* Locuitorii pașnici dintr-un cartier emblematic al Timișoarei nu mai îndrăznesc să iasă pe stradă, nici măcar în timpul zilei, de teamă să nu fie agresați și jefuiți de copiii romilor care își duc veacul în zonă

* Mai ales în timpul zilelor de sărbătoare, când pe străzi nu-i țipenie de om și, ca atare, n-ai cui să ceri ajutor, orice ieșire din casă poate avea un final nefericit

* Oamenii au cerut sprijinul poliției locale, dar li s-a răspuns sec că nu există personal suficient

* Constatăm, o dată în plus, că pentru actualii edili ai Timișoarei contează mai mult soarta unor palmieri sau a unui pasaj decât cea a cetățenilor, care sunt lăsați fără apărare

 

Recentul caz mediatizat al puradeilor agresivi din zona Dâmbovița – minori sub 14 ani care acostează persoane vulnerabile, femei sau bătrâni, și încearcă sau chiar îi deposedează de diverse bunuri -, pe care polițistii locali îi tratează cu indiferență, sfătuind chiar victimele să-i lase în pace pe micuții agresori, că nu răspund penal și, ca atare, n-au ce să le facă, nu reprezintă, din păcate, un incident izolat din respectivul cartier.

Vestul Sălbatic, varianta din Fabric

În orașul pe care edilii se dau de ceasul morții să-l scoată capitală culturală europeană, există zone în care timișorenilor le este frică să mai iasă afară din casă! “În zilele de sărbătoare, în zilele libere, în Fabric e ca-n vechiul Texas…”, ne-a mărturisit, cu glas tremurat, o doamnă în vârstă, locuitoare a cartierului cu pricina, al cărui epicentru îl constituie Piața Traian și străzile limitrofe.

Fiind o zonă în care populația este alcătuită, în cea mai mare parte, din pensionari, care își petrec timpul în fața televizorului, pe străzile din respectivul perimetru, Zlatna, Abrud sau Petru Sfetca (fostă Vidra), de multe ori – dar în special sâmbăta și duminica sau în zilele de sărbătoare – nu întâlnești țipenie de om și asta nu neapărat seara, ci chiar și în timpul zilei. Ca atare, atunci când iese la plimbare sau la cumpărături, orice locuitor al zonei devine o potențială țintă a cetelor de minori romi care bântuie nestingherite prin cartier. Incidente s-au petrecut cu duiumul, noi vă oferim doar trei exemple.

Jafurile, la ordinea zilei

În urmă cu vreo doi ani, o pensionară care se întorcea acasă (locuiește pe strada Zlatna), a fost luată în primire, ziua în amiaza mare, de doi minori romi, în vârstă de 11-12 ani, care au lovit-o în cap cu un corp contondent și i-au furat portofelul. Femeia a stat o săptămână la reanimare, după care a făcut plângere la poliție, cu efect zero.

Alt caz, chiar recent: un tânăr din cartier, care vorbea pe stradă la telefon, a fost acostat de doi puradei care au încercat să-i ia mobilul. Evident, aflat în avantaj din punct de vedere fizic, respectivul s-a descotorosit de minorii romi, însă a apărut, de nicăieri, un adult de același sânge cu micii agresori, care, cu un pumn bine plasat, i-a scos doi dinți temerarului tânăr… Evident, n-a rezolvat nimic cu plângerea făcută la poliție, mai mult, omul se teme să mai iasă cu copilul la plimbare, de frică să nu cadă din nou victimă bătăușilor din vecinătate, cam toată lumea din zonă cunoscând faptul că, pe Strada Dacilor, în două imobile, locuiesc o puzderie de romi de toate vârstele, din acest veritabil cartier general pornindu-și incursiunile pe străzile adiacente.

Cel de-al treilea incident: de Moș Nicolae, pe la ora 17, o doamnă în vârstă a ieșit din bloc ca să-și întâlnească o prietenă, însă n-a apucat să facă mai mult de doi pași, că au țâșnit pe lângă dumneaei doi imberbi de etnie romă care i-au smuls poșeta din mână și duși au fost. Paguba n-a fost însemnată, 25 de lei și cheia de la apartament (femeia a schimbat imediat încuietoarea), dar sentimentul de nesiguranță a devenit maxim.

Legea, invocată pe sărite

Rămasă cu frica în sân după ce a căzut victimă celor doi minori romi și având și exemplele menționate mai sus încă proaspete în minte, doamna în cauză s-a deplasat la sediul Poliției Locale Timișoara (a nu se confunda cu secțiile clasice ale poliției naționale), pentru a cere sprijinul acesteia în rezolvarea problemei din zonă. Răspunsurile primite au lăsat-o mască pe biata femeie…

Cică polițiștii locali n-au cum să acționeze fiindcă minorii respectivi nu răspund penal, iar părinții acestora nu pot fi trași la răspundere în locul copiilor, decât în situația în care puradeii ar fi implicați în infracțiuni de genul prostituției sau vagabondajului…

Adică dacă puștiul ăla îți sparge capul și-ți golește buzunarele, părinții lui scapă basma curată, în schimb, dacă micuțul rom este prins vagabondând, atunci o bagă pe mânecă și adulții… Chiar așa?! Păi, până una-alta, n-ar fi bine ca polițiștii – fie ei locali sau din ăia veritabili – să înceapă cu începutul: să-i prindă și să-i identifice mai întâi pe făptași și de-abia apoi să vadă cine și cum va fi pedepsit. Fiindcă, o fi ceva adevărat și în treaba cu părinții care nu răspund penal în locul copiilor agresori, dar la fel de adevărat este că legislația le pune la dispoziție polițiștilor și pârghiile necesare pentru a rezolva problema.

Astfel, aceștia pot implica în operațiunea de asanare a zonei reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş (DGASPC), care pot constata că părinții au pierdut controlul minorilor sau, dimpotrivă, că îi folosesc pe aceștia în comiterea de infracțiuni, iar ca urmare puradeii pot fi trimiși în centre de plasament, de unde nu mai pot evada când au chef. Sau, dacă au peste 14 ani, pot ajunge foarte bine în Centrul de Reeducare Minori de la Buziaș…

Doar că, pentru asta, polițiștii, indiferent de instituția care-i are în subordine, trebuie să facă mai mult decât să exclame plictisiți: “Sunt minori, n-avem ce le face…”. Aveți, domnilor, ce să le faceți, trebuie doar să vreți!

Polițist, adjectiv

Siderată de răspunsul cu privire la lipsa de răspundere a părinților pentru faptele copiilor – de parcă la asta s-ar reduce întreaga chestiune -, doamna în cauză a încercat să obțină măcar un ajutor minim:

“Vă rugăm atunci ca echipajul poliției locale care patrulează în Piața Traian să-și extindă aria de acțiune și pe străzile limitrofe, că poate prezența oamenilor legii va stopa activitățile infracționale ale romilor”.

Nici acest demers al pensionarei n-a fost încununat de succes, răspunzându-i-se sec că Poliția Locală nu dispune de suficient personal pentru acest lucru! Adică atunci când vine vorba de păzirea palmierilor, a jardinierelor sau a pasajului Michelangelo, se găsesc suficienți polițiști locali care să stea de șase în perimetrele respective 24 de ore din 24, dar când discutăm despre siguranța oamenilor, atunci brusc constatăm că suntem în pană de personal…

Nu există în limba română suficiente adjective care să caracterizeze comportamentul și atitudinea acestor funcționari publici aflați, cică, în slujba cetățenilor. Nu v-a cerut nimeni să faceți pe Sherlock Holmes, domnilor, ci doar să vă mișcați fizicul și pe străzile pe care oamenii nu mai îndrăznesc să se plimbe, atât! Și asta e prea mult?!

Gradinita 16Cursă cu obstacole

Aflați în zonă, am intrat și în Grădinița nr. 16, de pe strada Abrud, unde am stat de vorbă cu educatoarele și am aflat că prezența agasantă a minorilor romi a devenit de ceva vreme o constantă a traseului de la grădiniță până la stația de tramvai din Piața Traian: “Ni se agață de haine și ne cer bani, aproape în fiecare zi lucrurile se petrec la fel”.

Doamnele educatoare n-au fost încă agresate, dar asta nu înseamnă decât că au avut noroc până acum, spre deosebire de o mamă care, venită să-și ia copilul de la grădiniță, a fost întâmpinată de un “comitet de primire” care i-a smuls lănțișorul de la gât…

În deja celebrul caz al enclavei Îngerilor Galbeni de pe Strada Miresei, autoritățile se ascund în spatele sintagmei “proprietate privată” într-o tentativă penibilă de a-și justifica neimplicarea. Să înțelegem, prin analogie, că o parte a cartierului Fabric a devenit proprietate privată a câtorva familii de romi?!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

26 Răspunsuri “Într-un cartier emblematic al Timişoarei e ca în Vestul Sălbatic… Oamenii paşnici nu mai au curajul să iasă pe stradă!

 1. acei tigani sunt la intelegere cu politia,ea primeste bani de la ei,iar politistii sunt romani.nu inteleg, unde au disparut smardoii romani care prin anii 90 isi incordau msuchii? unde sunt romanii aia batausi unicati? de ce nu se unesc oamenii din zona sa ii cafteasca pe tiganii respectivi? pentru ca notiunea de societate civila la romani e aproape zero ”fiecare cu ale lui si sa moara capra vecinului” , unde sunt mai mult de doi romani trebuie sa fie cearta ,ura ,raca.tiganii desi se cearta si ei intre ei,inspecial pe motive ca sunt din ‘ramuri’ diferite (ursari,argintari,rudari,spoitori zavragii) sunt capabili sa formeze nuclee unite ,pe cand romanii rareori.

 2. Si daca un român de al nostru se baga printre ei si ii spinteca si le da foc in casă sa arda toti ca șobolanii primeste lejer 25 de ani

 3. Sigur o solutie usoara nu exista, dar eu recomand ca cetatenii sa se uneasca si sa puna mina de la mina si sa angajeze detectivi particulari. Acestia au licenta sa poarte arme cu ei. Domnilor, in loc sa platiti politia care nu face nimic, platiti pe cineva care face. Un anunt in ziare si cineva se va gasi sa va ajute. Acest tip de problema nu va disparea usor, si pina Romania va deveni o tara libera cu adevarat unde cetatenii pot purta arme ca sa se apere va mai curge apa pe Dunare. Mult noroc va doresc.

 4. Fiind elev la Shakespeare, acum vreo 8 ani, am avut si eu probleme in statia de tramvai cu tiganii astia mici, norocul meu a fost ca a venit tramvaiul si era plin ochi, au vrut sa urce dupa mine dar nu au mai avut loc. De atunci imi era frica sa plec de la scoala si sa ma duc in statia de tramvai sa merg acasa.
  Mi-ar placea ca in acea zona sa poata lumea sa se deplaseze fara frica ca va fi luata la bataie sau talharita.

 5. Stau in zona Traian.Sa imi spuna si mie cineva …din primarie….CE FEL DE ACTE AU TIGANII DIN TRAIAN PE CASELE IN CARE LOCUIESC.SA NE ARATE UN CONTRACT..O FACTURA DE CURENT.Nu i inteteseaza pt ca nu locuiesc ei in zona.Pacat e o zona istorica frumoasa.

 6. Daca fiecare locatar al acelei zone ar pune 5 RON lunar s-ar strange o suma frumusica din care ar putea sa plateasca o firma de paza care sa patruleze in zona.

 7. Timisoara a devenit oras tiganesc de prima clasá.Bravo tiganilor inmultitiv-á,cá svabii si bozgorii is dusmanii neamului románesc….

 8. Politia este foarte slaba sa nu mai vorbim de legi care sunt facute in favoarea infractorilor……..! Un cadru din MI mi-a spus ,, noi nu suntem recuperatori ” asta a spus tot !

 9. Da Doamne sa vina alegerile sa scapam de acest stapan al orasului pe nume Robu….face numai ce vrea si cum vrea….si mai presus de toate minte cu nerusinare!!! Despre Politia locala….ii este subordonata direct!!!!!

 10. Saptamana trecuta un batranel a fost batut cu bestialitate in aceasi zona, la ora 8.30 dimineata, fractura de maxilar, traumatism cranio – cerebral, fractura de umar drept, totul pentru ca se afla ” intr-o zona rau famata”conform politiei romane. adica pe strada Negruzzi, la doi pasi de casa de pensii. Din fericire traieste si este constient, dar va fii imobilizat 3 sapt in ghips cu mana dreapta si… nu cred ca trebuie sa mai descriu ceea ce simte atat el cat si familia. BRAVO – politia Timisoara, sunteti peste tot, mai putin unde trebuie.

 11. Gresit spus nu au echipaje mai bine ar recunoaste ca sunt niste lasi fricosi care stiu doar sa dea amenzi la saraci care vand o legatura de marar sa isi cumpere o Paine

 12. este incredibil ceea ce citesc,mai oameni buni dar asa ceva ete ridicol sa nu se poata face nimic…faceti plancere fata de neimplicarea clara a politiei daca au fost solicitati si nu intervin exista legi care reglementeaza asemenea chestiuni…iar protectia minorului sa faca anchete la filiile de romi care nu isi au grija de purandei

 13. Uitati-va cine raspunde de aspectele semnalate: Lae si subalternul sau din fruntea polititi locale…Mai sperati ceva?

 14. Anunț pe această cale Poliția Locală că minorii sub 14 ani nu răspund penal, dar părinții lor da!!!!!!!

 15. ce face politia,Primaria TIMISOAREI?Noi muncim si ei traiesc mult mai bine fara sa faca nimica,nu impozite, nu facturi .Unde traim, in ce tara? Ni se spune ca ei fac ce vor in tara lor.in GERMANIA, FRANTA ETC SE POT RESPECTA LEGILE?

  1. nici in germania nu respecta legile romii acestia ne fac de rusine in lume mint nu muncesc si nu platesc chiria vecini mei sunt de natie romi si numai probleme au facut decind au venit.Mai grav este ca suntem bagati in aceiasi oala cu ei.

 16. Ar trebui sa se miste si mizeriile alea de la Politia Romana. Sunt suparati ca exista Politia locala, care face treaba, unde-i chemi, acolo vin. De ce majoritatea prefera sa sune la politia Locala si nu la 112? Ca mizeriile astea de la 112 vin la 30 de minute dupa ce se rezolva cazul, ca in filme. Nu le place ca exista Politia locacala, ca aia is pe strada si politia roamana in baruri si sectii.

 17. Vrem protectia Politiei, vrem mai multa implicare a politistilor, patrulare zi-si-noapte in zonele rau famate si mentionare de cititori… oare reusim vreodata sa fim un popor de oameni corecti, cinstiti si civilizati????

 18. Asta inseamna ca o persoana sau grup vor sa devina proprietari rapid, pe cartierul intreg si se folosesc de acest subterfugiu, altfel nu inteleg de ce politia nu actioneaza in zona.

 19. Vai de capul politiei locale,bani aruncati degeaba,mai bine sa nu ii mai puna pe acea zona si sa faca contract cu firme particulare de paza,care sa patruleze in aceea zona,numai asa situatia se va schimba,altfel cu mulalai de la pol locala te bat tiganii si te jefuiesc cu ei de fata,si o sa zica ca nu au ce face,ca sunt minori,dar dc ii rupi capul la unu intri in puscarie,vai Romania noastra!!!

 20. PAI DA PT CA POLITISTII NU SE DAU JOS DIN MASINA POLITIEI DOAR ATUNCI CIND COBOARA SA IA SPAGA. SITUATIA ASTA ESTE PESTE TOT IN TM.

Lasă un răspuns