Într-o primărie din Timiş se fac angajări înainte de terminarea concursului

Parta 3

I-au călcat, în primăvara trecută, Curtea de Conturi, i-au verificat, în decembrie, Corpul de Control al Instituției Prefectului Timiș, dar degeaba… Trucarea realității pare înrădăcinată în ADN-ul edililor din Parța (domnii și doamnele respective sunt rugate să nu intre în fibrilații, ADN e altceva decât DNA…). În serialul început în urmă cu o lună, v-am pus la curent cu ce se întâmplă de 14 ani în comuna aflată la 20 de kilometri de Timișoara, așa că intrăm direct în subiect.

Anunţ fals

La un moment dat, pe site-ul Primăriei Parța, la secțiunea „Posturi vacante”, a apărut un anunț de organizare a unui concurs pentru ocuparea postului contractual vacant de referent – inspector fiscal pe perioadă nedeterminată. Conform anunțului și regulamentului de concurs, documentul a fost publicat în data de 15 noiembrie 2017, persoanele interesate având posibilitatea să-și întocmească dosarele până în data de 8 decembrie 2017, după care erau programate etapa selecției dosarelor (11 decembrie), susținerea probei scrise și a interviului (18 decembrie), urmând ca afișarea rezultatelor finale să aibă loc în data de 21 decembrie, dată la care concursul era finalizat, iar de-aici încolo câștigătorul putea să intre în pâine.

Primaria Parta 2

Pe site-ul www.comunaparta.ro se poate vedea clar cum între 3 mai şi 4 decembrie n-a existat nici o activitate pe portal. Aşadar, susţinerea că anunţul de organizare a concursului pentru postul de inspector fiscal a fost postat în data de 15 noiembrie este o minciună gogonată, la fel ca multe altele în această primărie

 

Nu știm câți concurenți au participat, fiindcă informația asta nu a apărut niciunde, știm doar că, și de această dată, în Primăria Parța s-a falsificat realitatea. Astfel, conform informațiilor furnizate chiar de site-ul www.comunaparta.ro, la secțiunea „Activitatea recentă pe site”, se observă cu ochiul liber că din 3 mai 2017 până în 4 decembrie 2017 nimeni nu a pus nici o știre pe portal, nici un anunț!

Citeşte şi: Investitorii imobiliari fac legea într-o comună de lângă Timișoara

În 4 decembrie, responsabilul site-ului a postat ceva la secțiunea „Posturi vacante”, probabil anunțul de organizare a concursului pentru jobul de inspector fiscal, asta însemnând că posibilii candidați nu au avut la dispoziție 23 de zile pentru întocmirea dosarelor, ci doar patru! Bine, bănuim că fericitul câștigător știa din timp când va avea loc concursul… De altfel, domnul Petrus Iuhas – căci dumnealui este noul inspector fiscal al Primăriei Parța – era prezent la serviciu încă înaintea afișării rezultatelor finale, adică înainte de 21 decembrie. Încă o mostră de legalitate „made in Parța”…

A plecat soţul, a venit soţia

De Ziua Îndrăgostiților, în 14 februarie, la firma primăriei, SC Părțana SRL, s-a organizat alt concurs, unul pentru postul de casier. Au participat trei candidate, Larisa Crina Barta, Ramona Cristina Milancovici și Bianca Ionela Socol, iar câștigătoare a fost prima dintre ele.

Coincidență sau nu, doamna Barta este soția unui fost până în urmă cu câteva luni… casier al SC Părțana SRL, Ștefan Barta. După ce Larisa a născut, Ștefan a intrat în concediu de creștere a copilului, iar soția s-a prezentat la concurs, pe care și l-a adjudecat. Fără emoții, credem noi…

Din nou, poate doar o simplă coincidență, dar, la fel ca în cazul lui Petrus Iuhas, doamna Barta n-a mai așteptat afișarea rezultatelor și, dornică de muncă, s-a prezentat la serviciu înainte de finalizarea concursului. Adică înainte de ziua de astăzi, 20 februarie, când, conform regulamentului afișat pe site-ul primăriei, ar fi trebuit să se afișeze rezultatele finale.

Am sunat la Părțana și am stat de vorbă cu administratorul firmei, Dan Chifan, nimeni altul decât fratele Loredanei Chifan, consilier local PSD, educatoare la grădinița din comună și, nu în ultimul rând, o „prietenă de suflet” a primarului Mihai Petricaș.

Angajată înainte de terminarea concursului

Cum de lucrează cu dumneavoastră doamna Larisa Barta? (pauză de câteva secunde)

– … Da, a fost un concurs la primărie…

A câștigat concursul?

– Sigur că da.

Îmi puteți spune când s-au afișat rezultatele concursului?

– Stați un pic să caut… Concursul a fost în 14, contestațiile în 15 și…

Astăzi urma să se afișeze rezultatele la contestații și mâine trebuia să se afișeze rezultatele concursului, dacă nu cumva sunt minciuni cele scrise pe site-ul primăriei…

– Da, e adevărat…

Atunci cum de doamna Barta lucrează înainte de a se afișa rezultatele? (pauză, caută printre acte, se gândește la o explicație, pe care o găsește până la urmă)

– Am primit rezultatele de la concurs.

Nu știu ce ați primit dumneavoastră, dar pe site-ul primăriei, termenele sunt altele. Nu contează acele termene, concursul este în familie?

– Nu… Cred că eu nu am fost destul de pregătit, cred că asta s-a întâmplat (?!?) Nu s-au depus contestații și am considerat că e în regulă, poate nu m-am documentat eu prea bine…

Dar de unde a știut doamna Barta că a câștigat concursul, dacă nu s-a afișat niciunde, nici pe site, nici la avizierul primăriei? (pauză)

– Este un proces-verbal…

OK, am înțeles, dar mai nou candidații primesc procesele-verbale acasă sau cum?!

– În data de 16 am primit procesul-verbal şi i s-a comunicat şi ei că este câştigătoare.

Cine i-a comunicat că este câştigătoare?

– Preşedintele comisiei de concurs, domnul Daniel Drăgan (consilier local – n.r.).

Deci aşa se procedează la Parţa? N-a depus nimeni nici o contestaţie şi i se comunică direct candidatei că este câştigătoare, fără să se mai afişeze nimic?!

– Da, aveţi dreptate… Dumneaei a venit şi a făcut o cerere vineri şi, în baza cererii, eu am făcut procedurile de angajare. Îmi asum…

Prefectura e din alt film

Sigur, în instituţiile publice din România, concursurile cu câştigătorii cunoscuţi dinainte reprezintă regula, nu excepţia, nu am descoperit noi apa caldă dezvăluindu-vă aranjamentele din Parţa. Dar în condiţiile în care în primăria din această comună se minte aşa cum se respiră, credem că este necesar să dăm în vileag fiecare potlogărie de care avem cunoştinţă.

Interesant este că în HCL 8/19.01.2018 prin care consilierii locali şi-au dat acordul să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului de casier nu se preciza data la care urma să aibă loc concursul, or acest lucru reprezenta încă o încălcare a legislaţiei. Săptămâna trecută am solicitat Prefecturii Timiş un punct de vedere referitor la posibilele motive de nelegalitate care ar putea determina această instituţie să solicite Consiliului Local Parţa anularea respectivei hotărâri.

În adresa primită vineri, 16 februarie – adică exact în ziua în care, conform domnului Chifan, tânăra Larisa Barta depunea cerere de angajare, deşi concursul nu era finalizat – de la Prefectura Timiş, eram informaţi că instituţia a solicitat Consiliului Local Parţa să îi transmită „documentaţia care să facă dovada îndeplinirii procedurii şi condiţiilor prevăzute de HG 286/2011, precum şi completarea actului administrativ în cauză (HCL-ul – n.r.) cu data la care urmează să aibă loc concursul şi prevederea bugetară pentru postul în speţă”.

Finalul adresei primite de la prefectură ne-a amuzat teribil: „În consecinţă, verificarea legalităţii HCL Parţa nr. 8/2018 va fi exercitată după comunicarea de către autoritatea emitentă a documentelor solicitate”. Adică oamenii ăia din prefectură aşteaptă şi la ora asta să le comunice primarul Petricaş data la care va avea loc concursul şi să le trimită documente ca să zică ei apoi dacă hotărârea consiliului local e legală sau nu, în condiţiile în care respectiva HCL şi-a produs deja efectele: concursul a avut loc şi câştigătoarea şi-a intrat deja în atribuţii…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Într-o primărie din Timiş se fac angajări înainte de terminarea concursului

  1. Eu am alta intrebare pentru dumneavoastra: de ce postati comentarii sub nume diferite (IP-ul va da de gol), va este rusine de ceea ce scrieti sau vreti sa lasati impresia ca sunteti mai multi cu aceleasi convingeri? 🙂 Dupa „florareasa” si „Gheorghe” ce mai urmeaza? :))

  1. De ce ,se vor face alegeri anticipate? Ramane locul liber?
   Oricum nu afla nimeni ca se ocupa inainte de publicare.
   Cred ca Prefectura o sa afle iarasi ultima dupa alegeri.
   ?

 1. Stimati redactori. Asa se ocupa toate posturile publice. Anuntul vine de fatada doar dupa ce postul e ocupat sau daca totusi e un concurs, persoana care „trebuie” sa ocupe postul primeste intrebarile cu raspunsurile inainte de examen.

 2. Trist este că în 30 ani, nu s-a schimbat mai nimic. Mi-am amintit de Toma Caragiu, cu “concursul e joi, da’ postu-i ocupat de marți”.
  Exact ca in comunism, fură cât pot. De la șpăgi cu contractele de mentenanța IT, până la mizerii de acest fel.
  Tupeu și nesimțire, totul pe banii proștilor ce ii susțin și votează, fără sa își dea seama ca tot de la ei fură și asta lasă copiilor lor.

Lasă un răspuns