„Tinere, te rog să te întorci în parc şi să strângi gunoaiele pe care le-ai aruncat pe jos”. „Auăleu, domn’ primar, dar cum m-aţi văzut?”.
Dialogul dintre primarul comunei Darova, Sorin Tilihoi, şi localnici ia naştere ca o consecinţă a urmăririi imaginilor de pe camerele de supraveghere din localitate.
„Cam 25-30 la sută dintre imagini le folosim. Restul se stochează, iar o dată pe săptămână sunt analizate şi se iau măsuri. De exemplu, sunt persoane care depozitează la poartă lemne sau materiale de construcţie. Nu sunt absurd. Îi las o săptămână să le pună în curte. Dacă nu, îi sun şi le atrag atenţia.
Nu e normal ca oamenii să facă depozit la poartă. La fel procedez şi cu utilajele agricole. Acum, normal, când vine omul de la câmp pentru prânz şi lasă tractorul la poartă, nu îl sun, dar în rest le atrag atenţia. Sunt utilaje care pun în pericol copiii. Ei se joacă, sunt curioşi”, spune primarul comunei.
Nici tinerii teribilişti care vin acasă din străinătate şi vor să arate puterea noilor maşini cumpărate, organizând întreceri clandestine, nu scapă de telefoanele primarului. De altfel, Sorin Tilihoi are în agenda telefonului aproape toate numerele de telefon ale localnicilor.
„Urmăresc imaginile de pe camerele de supraveghere de pe telefon. Nu trebuie să fiu la primărie, aşa că pot să iau măsuri imediat”, afirmă edilul-şef. Unul dintre cazurile memorabile surprinse de sistem este cel al unui furt dintr-o locuinţă.
Hoţii au plecat cu mai multe bunuri, printre care şi o centrală termică. Maşina lor a fost filmată, numărul de înmatriculare fiind vizibil. Imediat s-a anunţat poliţia, iar un echipaj îi aştepta pe hoţi la domiciliu, în Caransebeş.
„Nici nu au apucat să descarce bunurile furate că au şi fost săltaţi de poliţişti”, îşi aminteşte primarul. Tilihoi spune că de circa doi ani, datorită sistemului, în comună nu mai sunt furturi, este mai curat, iar oamenii sunt mai civilizaţi.