Într-o comună din Timiș, impozitele neîncasate reduc dezvoltarea rurală

Într-o comună din Timiș, impozitele neîncasate reduc dezvoltarea rurală

Într-o comună din Timiș, impozitele neîncasate reduc dezvoltarea rurală.

Unul dintre indicatorii de dezvoltare social-economică este raportul dintre sarcinile fiscale puse pe seama persoanelor fizice și cele atribuite firmelor, instituțiilor și organizațiilor: o comunitate fiind cu atât mai dezvoltată, se înțelege, cu cât contribuțiile persoanelor juridice sunt mai însemnate decât cele furnizate de simplii cetățeni.

Pentru cele mai multe unități administrative rurale, acesta continuă să fie, încă, doar un deziderat, iar comuna timișeană – o grupare de șapte sate care adună circa 3.400 de locuitori – Sacoșu Turcesc nu face excepție.

La nivelul anului fiscal precedent, așa cum rezultă din încheierea exercițiului bugetar recent aprobată de consilierii comunali, bugetul local a realizat venituri de 9,75 de milioane de lei, reprezentând mai puțin de 83 la sută din planificarea de la începutul anului.

Dacă încasarea cotelor rezervate din impozitul pe venituri și TVA sau a redistribuirilor de la nivel județean și de la bugetul central nu a ridicat probleme, principalele taxe locale – mai exact, impozitele pe terenuri și clădiri, respectiv, mijloace de transport – au alimentat bugetul într-o cotă foarte redusă în raport cu așteptările.

Concret, au putut fi încasate nici 73 la sută din impozitul pe clădiri, puțin peste 77 de procente din cel pe terenuri și 62 la sută din cel pentru vehicule datorate de cetățeni, iar la persoanele juridice situația a fost și mai dificilă: sub 55 la sută în cazul clădirilor, sub 60 la sută în cazul terenurilor și, respectiv, puțin peste 68 la sută din impozitul pe vehicule.

Pentru comparație, să precizăm că suma de 44 de mii de lei neîncasată de la persoanele juridice ca impozit pe clădiri este practic egală cu costurile operațiunii de pietruire a străzilor din localitatea aparținătoare Otvești, realizată tot în 2023 de edilii locali.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Într-o comună din Timiș, impozitele neîncasate reduc dezvoltarea rurală

  1. Si asa da lucrari cu dedicatie…la edilul comunei principala preocupare e echipa de fotbal…in rest vai si amar,cea mai mare comuna cu sate arondate…nu ai gaz,nu ai canalizare,drumuri de pamant,la berini e jale,primaru e de pe timpu lui iliescu,il aleg asistatii sociali si minoritatiile,in orice caz,cu actualul edil este o comuna fara viitor…30 euro mp intravilan…pe ce?

  2. Poti plăti toate impozitele,infrastructura ni se va face niciodată din acei bani,nu va ajunge acolo,furturile pe acte țin comunitatea pe loc

  3. In satul Otvesti acest primar incompatibil cu aceasta functie de primar nu va face nimic.El nu atrage fonduri europene deoarece din acei bani nu se poate sustrage nici un leu.Dar pe premiza merge si asa, actualul primar de aceea nu dezvolta zona,doar asa mai prinde cate un mandat si tot asa.Rusine sa va fie domnule primar Koller.
    Sa dea dumnezeu sa ne trezim si sa se inteleaga de unii oameni ca ,cascavalul nu este pe gratis,sa iesim la vot si sa votam oameni care vor sa faca ceva,sa atraga investitori si tot asa

  4. La nivel formal sau informal toată comunitatea stie cum se fura bugetul Primăriei, nu mai e un secret pentru nimeni cum se câștigă licitațiile pe orice lucrare ( +40% minim din valoarea reala) … asa ca este un non-sens sa mai vorbim de sărăcie și nereguli. Situația din Sacoș este simplă extrapolare si aplicare „a la carte” a strategiilor si directivelor de partid de la Centru…de aici si sustinerea „Inalta” de care se bucură edilul. Problema mare e la noi, cei care votăm aceeași mizerie, noi aceeași ” fără cohones” care nu avem curaj sa ne dorim mai mult, sa visam si sa credem ca se poate sa trăim altfel, ca nimeni nu este de neinlocuit! Doar plangandu-ne cât de tare pute rahatul, puterea nu va dispărea… trebuie sa punem mana pe matură și faras! Si poate constelatiile se aliniază acum în prag de alegeri si ne luminează mintea pentru a găsi cea mai bună soluție sa iesim din acest Carusel al Rușinii! Si poate ceea ce merita consemnat in acest prag de campanie este ca nu avem nici o sansa sa schimbam ceva atâta timp cât nu suntem uniți și nu desemnam UN SINGUR CONTRACANDITAT care sa reprezinte dorința si speranta noastră la o comunitate decenta. Atâta timp cât voturile noastre se dispensează intre „n+1” contracandidați vom dansa în jocul electoral orchestrat de aceeași structura si vom perpetua încă odată mascarada clasica de la alegerile precedente. Oare nu invatam niciodată nimic din greselile noastre???

  5. Dar primarul a inlesnit firmelor si oamenilor plata impozitelor online ? sau el crede că va incasa 100% impozite stând ca gloabele la rând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *