Înțelegere între Guvern și reprezentanții Uber, Bolt și Clever

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că proiectul de ordonanţă ce reglementează serviciile de ride-sharing ar putea fi adopat saptamana viitoare. Legea taximetriei a lovit dur activitatea de ride-sharing. În doar câteva zile, în jur de 100 de mii de clienţi au fost afectaţi. Sunt mai puţine maşini în trafic, cursele sunt mai scumpe, iar timpul de aşteptare pentru o astfel de cursă mult mai mare, scrie digi24.ro.

„Am avut propuneri legate de vechimea mașinii, limita maximă să fie de 15 ani, ca la taxi, pentru că soferii noștri să nu fie discriminati. Apoi, am mai avut o propunere legată de tipul de proprietar a mașinii.

Sunt familii în care există doar o mașina și nu putem restricționa accesul unuia dintre soți să folosească mașina pentru ride sharing. A 3-a a fost pentru pasageri, ca să poată plăti și cash și cu cardul pe aplicații.

E un pas înainte, dar până când acestă ordonanță pentru reglementarea aplicațiilor nu va fi votată, situația va continua: șoferii vor fi amendați în continuare și prețul curselor va fi la fel”, explică Anca Gherle, reprezentat Clever.

Proiectul de ordonanță de urgență privind reglementarea ridesharing, pus în consultare publică
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea activităţii de ridesharing va fi pus în consultare publică, urmând ca acest act normativ să fie adoptat săptămâna viitoare, potrivit Agerpres.

„Un alt subiect aflat în atenţia publică este reglementarea activităţii de ridesharing. Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au avut în ultima săptămână consultări repetate cu toţi factorii implicaţi, proces apreciat de către toate părţile. Astăzi, proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna viitoare să adoptăm soluţiile convenite”, a spus Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, declara miercuri că proiectul de ordonanţă ce reglementează serviciile de ridesharing ar putea fi pus în consultare publică săptămâna viitoare.

„Probabil că săptămâna viitoare vom pune în Transparenţă această ordonanţă. Dar eu am discutat în permanenţă cu ei acest subiect, deci nu trebuie să îşi facă nimeni probleme. Tot ce vreau eu să vă spun este că această ordonanţă trebuie să fie echilibrată pentru toate părţile, să nu mai existe supărări nici din partea taximetriştilor, nici din partea celor de la Uber”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

200.000 de persoane au semnat petiția pentru reglementarea serviciilor de ridesharing
Peste 200.000 de persoane au semnat o petiţie pentru reglementarea de urgenţă a serviciilor de ridesharing, iar în acest context Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală a solicitat miercuri Guvernului „să arate că a auzit vocea consumatorilor” şi să publice proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează aceste servicii.

„Peste 200.000 de oameni au semnat petiţia pentru reglementarea de urgenţă a serviciilor de ridesharing, în mai puţin de două zile. Solicităm Guvernului să arate că a auzit vocea consumatorilor şi să publice chiar azi proiectul de OUG promis. Am transmis acest mesaj şi reprezentanţilor Guvernului în cadrul unei noi întâlniri avute azi, a şasea din ultimele două luni, unde am discutat aspecte tehnice privind viitoarea reglementare”, se arăta într-o declaraţie de presă a asociaţiei.

Potrivit sursei citate, efectele acestei lipse de reglementare s-au regăsit în faptul că mii de şoferi nu mai au venituri şi în costuri chiar triple pentru cei care apelează la serviciile Uber, Clever şi Bolt.

Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală este o organizaţie independentă care reprezintă principalele companii de ridesharing şi e-hailing din România, Uber, Bolt şi Clever, potrivit digi24.ro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns