Contractul de muncă încetează automat în următoarele condiții

contract 2

Situațiile în care un contract de muncă își încetează automat valabilitatea sunt prevăzute în Codul muncii, recent modificat pentru a permite salariatelor care au împlinit condițiile pentru a ieși din activitate să lucreze până la vârsta de pensionare a bărbaților.

Iată care sunt situațiile în care contractul de muncă încetează de drept, adică automat:

1. Decesul salariatului, al angajatorului sau în cazul dizolvării firmei unde s-a întreținut raportul de muncă.

2. Punerea sub interdicție a salariatului sau angajatorului persoană fizică.

3. În momentul în care salariatul îndeplinește condițiile cumulative de vârstă și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul încetează de drept. Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, iar pentru bărbați este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, indiferent de gen. Dacă salariații doresc să continue munca și după împlinirea condițiilor de vârstă și a stagiului minim de cotizare, atunci aceștia pot fi menținuți în aceeași funcție „maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare”.

4. Data comunicării deciziei de pensie de invaliditate gradul III, a pensiei anticipate sau a pensiei anticipate parțiale, a pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare sau data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.

5. La constatarea (prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă) că un contract este nul, atunci acesta încetează, din nou, automat. Contractul de muncă este nul dacă nu au fost respectate condițiile legale necesare pentru încheierea valabilă a acestuia.

6. Dacă pe poziția salariatului este reintegrată o persoană care a fost concediată nelegal sau dacă salariatul a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea.

7. La data retragerii autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei sau ca urmare a interzicerii exercitării profesiei sau a funcției.

Contractele individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată încetează de drept la data expirării termenului. Conform Codului muncii, constatarea încetării automate a contractului se face în termen de cinci zile lucrătoare, prin decizie scrisă a angajatorului. Tot în termen de cinci zile lucrătoare, decizia trebuie comunicată persoanelor cărora li s-a încheiat contractul individual de muncă.

Sursa: hunedoaralibera.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *