Întâlnire între două generații, la Facultatea de Mecanică din Timișoara

Întâlnire între două generații, la Facultatea de Mecanică din Timișoara

Întâlnire între două generații, la Facultatea de Mecanică din Timișoara.

Deschiderea anului universitar 2023/2024 la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara a adus împreună două generații și o pasiune comună.

Luni, 25 septembrie, ”bobocii” din anul I au avut prilejul de a-i cunoaște pe câțiva dintre foștii absolvenți ai specializării Tehnologia Construcțiilor de Mașini, care au răspuns prezent apelului de întâlnire după o jumătate de veac de la absolvire.

Dintre cei 76 de studenți ai promoției 1973, 21 s-au reîntâlnit, cu multă emoție, în sala de cursuri. Problemele personale, de sănătate ale unora dintre ei, dar și plecarea în alte sfere a altora a făcut ca cei mai mulți să nu se poată bucura de revederea cu foștii colegi.

Alături de ei, în amfiteatrul facultății, au fost prezenți și câțiva dintre absolvenții de la o altă specializare, cea a tehnologiei sudării, reprezentanți ai aceleiași generații care a trăit opt decenii, două secole diferite și două milenii diferite, așa cum a descris-o inginerul Nicolae Zarcula în cuvântul de deschidere a evenimentului: ”Am fost generația care s-a respectat și care, o dată la cinci ani, a organizat o astfel de întâlnire cea de azi, chiar dacă de fiecare dată la apel răspundeau prezent tot mai puțini”.

CITEȘTE ȘI: S-a semnat contractul de finanțare pentru un tronson din „Centura mică” a Timișoarei

De altfel, decanul Facultății de Mecanică, Virgil Stoica, a remarcat entuziasmul nealterat al foștilor absolvenți trecuți, acum, de 70 de ani, care și-au păstrat vivacitatea tinereții în minte și în suflet.

”Înainte de ’89, la TCM existau două serii de studenți, la zi și la seral. Și existau și subingineri. Din păcate, astăzi, numărul de studenți a scăzut foarte mult. Poate reușiți să convingeți tânăra generație că este nevoie de ingineri mecanici”, a subliniat decanul facultății, cu speranța că experiența unei generații instruită de profesori ai Facultății de Mecanică a Politehnicii, o generație care a trecut prin două regimuri politice și economice opuse, performând însă pe toată durata carierei profesionale, poate fi un bun exemplu de reușită pentru viitorii studenți.

”Promoția care aniversează o jumătate de veac este una care se alătură altor promoții de excepție. Privind înapoi, nu 50, ci 50 plus 6, pentru că nu putem omite perioada de studenție de cinci ani și un an de cătănie, de armată. Au fost anii cei mai frumoși din viață, care au contribuit în mare măsură la construirea carierei fiecăruia dintre dumneavoastră.

Când ne referim la construcția carierei, avem în față să ne gândim la mai mulți factori, iar dintre aceștia doi au influența cea mai mare: este vorba de șansă și de determinare.

Ați avut șansa ca prin alegerea domeniului ingineresc să participați la un concurs foarte dur, pe care să-l câștigați – este vorba de admiterea la facultate. Ați avut șansa ca în Facultatea de Mecanică să întâlniți o atmosferă serioasă de muncă, de creație, o atmosferă responsabilă, care v-a permis ca, implicându-vă, să deveniți, peste ani, buni specialiști.

Ați avut șansa să întâlniți un corp profesoral de excepție, care nu numai că v-au format ca buni specialiști pentru economia românească, dar au contribuit mult și la formarea personalității fiecăruia dintre dumneavoastră. (…) Dar șansa nu ajunge, căci șansă au mulți în viață.

Dumneavoastră ați avut încă ceva: determinare. Ați avut șansa, dar numai prin muncă asiduă, din zi în zi, să învățați continuu să depășiți fiecare obstacol, să promovați fiecare examen, astfel că, în final, ca produs al Politehnicii ați devenit foarte buni ingineri”, a subliniat fostul rector al universității, profesorul Ioan Carțiș, invitat de onoare la eveniment.

Ca de fiecare dată, la aniversările foștilor studenți ai promoției 1973, au fost invitați și dascălii care au contribuit la formarea profesională a acestora. Tot mai puțini odată cu trecerea anilor, prin plecarea lor spre cele veșnice, dar nelipsiți din amintirea celor aflați în viață.

La această întâlnire de 50 de ani, au răspuns prezent și le-au adresat cuvinte de apreciere, Ion David și Ion Grozav, doi dintre asistenții universitari în anii ’70 ai Politehnicii Timișoara, care i-au călăuzit pe foștii studenți ai Facultății de Mecanică pe drumul lor către realizarea unui vis măreț: acela de a deveni ingineri.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *