„Institutul Oncologic de la Timişoara nu s-a făcut din cauza unor interese din zona medicală privată”. Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a sesizat Parchetul

sorina pintea la timisoara

Sorina Pintea, ministrul sănătății, s-a aflat miercuri la Timișoara, într-o vizită de la care se speră rezolvarea mai multor probleme ale sectorului sanitar din județ.

După ce s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, ministrul a participat la o ședință cu managerii de spitale, coordonatorii Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, ai Direcției de Sănătate Publică Timiș și ai altor instituții din domeniu.

În program a mai figurat o vizită la Spitalul Județean Timișoara și pe amplasamentul maternității ce va fi construită de consiliul județean și o întâlnire la PSD Timiș. După-amiază, Sorina Pintea a fost prezentă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, iar apoi la Institutul de Boli Cardiovasculare.

„Sunt multe lucruri pe care le vom implementa pornind de la Timişoara, sunt medici de aici cu care mă sfătuiesc în elaborarea unor progame de sănătate, în strategii. Am toate motivele să fiu aici”, şi-a argumentat Sorina Pintea vizita în urbea de pe Bega.

Centrul de Mari Arşi, funcţional din luna mai

Cea mai des invocată problemă a fost finanţarea, însă s-au ridicat şi alte aspecte. Ministrul sănătăţii le-a cerut managerilor de spitale să ducă o politică flexibilă şi să adapteze strategia în funcţie de nevoile fiecărei unităţi sanitare. Sorina Pintea a anunţat că la Spitalul Judeţean Timişoara va deveni funcţională o linie de gardă la Centrul de Mari Arşi, imediat ce vor fi livrate ultimele echipamente. Acest lucru se va întâmpla în luna mai. De asemenea, între Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Timiş şi Spitalul Judeţean Timişoara s-a semnat un protocol prin care se va realiza conectivitatea între secţiile de Primiri urgenţe, Chirurgie şi Mari Arşi.

Interese private în zona oncologică

Ministrul sănătăţii a declarat că este deranjat de ceea ce s-a întâmplat cu Institutul Oncologic din Timişoara, care nu s-a mai realizat din cauza anumitor interese, susţine Sorina Pintea. Concret, deşi s-au acordat bani prin hotărâre de guvern, procedura de achiziţie nu a mai fost finalizată, concluzia Corpului de control al ministrului fiind că a existat atât nepricepere, cât şi rea-voinţă.

„Au fost interese pentru ca acest institut să nu se construiască. Sunt interese din zona medicală privată. Am sesizat Parchetul. Nu a fost instruită comisia, s-au făcut amânări, anulări, greşeli intenţionate. Am suspiciuni, dar nu dovezi ferme. Am aplicat un set de sancţiuni administrative şi am sesizat Parchetul. Vestea bună e că vom face procedurile necesare şi acest institut se va construi”, a declarat Sorina Pintea.

Mai puţine centre de permanenţă

Un alt aspect negativ semnalat de membrul Guvernului PSD a fost cel al centrelor medicale de permanenţă. În judeţul Timiş există un număr imens de astfel de unităţi, 47, dar, cu toate astea, a crescut adresabilitatea la unităţile de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Timişoara. Or, menirea acestor centre era tocmai să degreveze activitatea de la UPU. Pintea spune că se va lucra la crearea cadrului juridic pentru ca aceste centre să fie reduse, legea nepermiţând acest lucru acum. Potrivit ministrului, în judeţul Timiş nu ar trebui să existe mai mult de 20 de centre de permanenţă.

Spital regional la Timişoara

Nu a fost ocolită nici problema construirii unui spital regional la Timişoara. Ministrul sănătăţii a declarat că se vor realiza opt astfel de unităţi medicale: trei, din fonduri europene, iar cinci, prin parteneriate public-private. La Timişoara, spitalul regional va fi realizat printr-un astfel de parteneriat, spune Sorina Pintea:

„Cred că este soluţia cea mai bună. Oricum, aceste opt spitale se vor construi, primii paşi s-au făcut deja. Asta nu înseamnă că, dacă facem spital regional, nu mai trebuie să dotăm şi să întărim ce avem acum”.

Sorina Pintea s-a referit şi la Spitalul de Copii din Timişoara, unde ministerul este partener cu primăria, şi a precizat că, din luna aprilie, se vor putea face operaţii pe cord la copii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Institutul Oncologic de la Timişoara nu s-a făcut din cauza unor interese din zona medicală privată”. Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a sesizat Parchetul

  1. centrele de permanenta ,locuri unde dorm medici si asistente! daca e ceva nevoie de interventi te trimite la urgente in Timisoara!
    SPITALELE NU MAI STII CUI SE SUBORDONEAZA,MINISTRULUI,PRESED. CONSIL.JUDEATEA SAU PRIMARULUI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *