Instituție de învățământ modernă într-o localitate timișeană. Satul atrage înapoi timișenii plecați peste hotare

Școala din Ictar Budinț, reabilitată aproape de la zero, a fost inaugurată zilele trecute. La eveniment au participat reprezentanți ai unor instituții din județ: subprefectul Cristian Franțescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Traian Stancu, deputatul Marian Cucșa, inspectorul școlar general-adjunct Francisc Halasz, din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș fiind prezentă și Maria Mureșan.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal în vestul țării


Reabilitarea unității de învățământ din Ictar Budinț a fost finanțată prin PNDL 2, cu 397.000 de lei, TVA-ul fiind contribuția Primăriei Topolovățu Mare.

Clădrea a fost reabilitată aproape de la zero, fiind înlocuite acoperișul, instalațiile sanitare și cele electrice, iar sălile au fost echipate cu mobilier modern.

Grădinița și școala au intrări separate.

CITEȘTE ȘI: Video. Situație incredibilă în traficul din Timișoara. O bătrână împinge o mașină pentru a elibera calea autobuzului 40

În urmă cu câțiva ani, la această unitate de învățământ studiau circa 12-13 copii, numărul acestora crescând. Acum își desfășoară activitatea 17 prichindei de grădiniță și 16 elevi.

De asemenea, reprezentanții primăriei au decis și refacerea parcului din apropierea unității de învățământ, aspectul zonei schimbându-se total.

Timișenii se întorc acasă

Modernizarea comunelor îi readuce acasă pe unii timișeni plecați la muncă în străinătate.

”În ultimul timp au venit înapoi cinci sau șase familii. Definitiv. Fiecare are mai mult de patru-cinci membri.

Ei au lucrat în străinătate, și-au construit case aici, iar acum au decis să se întoarcă. Mi-a spus un fost elev de-al meu că nu mai merita să lucreze în Anglia, în construcții.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanca Alina Vidican e la pământ, totul se prăbuşeste în jurul ei! După despărţirea de Borcea, afacerile din SUA ale blondei au ajuns în ruină!

Plătea foarte mult pe chirie, așa că a decis să își aducă familia înapoi acasă. Cei reveniți au fost plecați în Spania, Anglia sau Portugalia”, a spus Ovidiu Doța, primarul comunei Topolovățu Mare.

Tot în Ictar Budinț s-au stabilit trei familii de timișoreni și una din Canada.

Aceasta din urmă locuise în Timișoara înainte de a pleca în Canada, iar la revenirea în țară membrii familiei au decis să își cumpere un apartament în urbea de pe Bega și o casă în satul unde cândva a locuit bunicul unuia dintre ei.

0 Comments

No Comment.