Inspectoratul în Construcții acuză: administrația Timișoarei a construit ilegal parcurile electorale din oraș
Apar detalii despre ilegalități previzibile, privind amenajarea și construirea în forță de parcuri și parcări preelectorale, în perioada octombrie 2023 – iunie 2024. Conform unui document oficial eliberat de Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, datat marți, 16 iulie 2024, Primăria Timișoara nu a avut autorizații de construire pentru parcurile și spațiile verzi edificate pe malul Begăi, acolo unde au fost demolate mai multe baze sportive.
Un control al ISC este în desfășurare pentru parcurile din perimetrul dintre râul Bega la Nord, bd. Vasile Pârvan la Sud, bd. Mihai Viteazu la Vest și strada Michelangelo la Est. Adică exact celebrul “culoar verde”, cu care edilii Timișoarei s-au lăudat în repetate rânduri, atât în precampanie dar și în campania electorală.
“6. Pentru lucrările de construire, constând în amenajare de spații verzi și parcuri, s-a constatat că era necesară obținerea unei autorizații de construire având în vedere prevederile Legii 50/1991, art. 2, alin (4), lit. c). Atât investitorul, Primăria Municipiului Timișoara, cât și executantul nu au putut face dovada existenței acestui act.
7. Având în vedere cele de mai sus la nivelul IJC Timiş există în desfășurare un control, în urma căruia se va întocmi un Proces Verbal de Control, cu constatarea abaterilor față de legile în vigoare și respectiv, ulterior, sancționarea factorilor implicați pentru neconformitățile constatate”, se menționează în documentul Inspectoratului în Construcții.
Renașterea bănățeană a menționat de multe ori, din octombrie 2023 încoace că multe dintre demolări și, ulterior, amenajarea de parcuri dar și de parcări între blocuri, în ritm rapid, s-a realizat fără a exista studii de fezabilitate, proiect de construire sau autorizație de construcție.
E bine că măcar în cesul al 13-lea, ISC a demarat acest control care va obliga Primăria Timișoara să intre în legalitate și, cel mai probabil, se vor aplica sancțiuni atât primăriei cât și executanților, majoritatea fiind societăți din subordinea Primăriei, precum Colterm, Horticultura sau Societatea Drumuri Municipale.
Surse din cadrul ISC Timiș ne-au declarat că vizează controale și asupra parcărilor amenajate printre blocuri sau pe diverse spații virane, unde nu s-au respectat pașii legali iar primăria nu a avut autorizațiile necesare.
Este cel puțin ironic ca într-un oraș în care garduri și clădiri sunt demolate pentru lipsa autorizațiilor, chiar Primăria Timișoara să încalce legea și să construiască fără a avea autorizație de construcție și avizele prevăzute de lege.
Astfel că, laudele cu sute de locuri de parcare și peste 20 de noi parcuri și zone verzi nu țin loc de aviz de legalitate, iar cei din primăriei care au semnat pentru construirea acestora vor trebui să răspundă, la fel ca și instituția și cei care au dat ordinele de începere a lucrărilor.
Eșecul Horticultura: copacii și plantele din noile parcuri s-au uscat
Dacă Facebook și internetul sunt pline de fotografii colorate, cu iarbă verde și copaci înfrunziți, realitatea e cu totul alta.
Pe Bulevardul Cetății, suprafața înierbată de pe linia de tramvai 4 s-a deșertificat, iarba s-a uscat, la fel și pomișorii de pe margine, în ciuda udării lor și a sistemului scump și “revoluționar” de aspersoare montate acolo. Situația ierbii dintre liniile de tramvai este aceeași și în cazul noii “magistrale” de pe Bogdăneștilor. Ambele au devenit depozite de praf, pe care, pe arșiță, tramvaiele îl ridică în urma lor.
Un alt eșec este noul parc de pe Calea Aradului. Pe 31 mai 2024, Primăria Timișoara a depistat, pe Calea Aradului, în fața unei vile, un spațiu verde de 800 de metri pătrați pe care l-a considerat „parc privat”, fiind împrejmuit cu un gard. Acolo există însă și o casă abandonată, adevărat focar de infecție, însă nu s-a luat nicio măsură împotriva proprietarului.
Primarul Dominic Fritz a emis o dispoziție de demolare a gardului împrejmuitor. Aici, edilii s-au lăudat cu crearea unei zone verzi pentru locuitorii din zonă. Ceea ce în iulie 2024 a ajuns nici mai mult, nici mai puțin decât o suprafață aridă, care ridică praf, iar pomii și plantele s-au uscat.
“Perla coroanei” este la noul parc de pe malul Begăi. Nu mai puțin de 30 de copaci plantați, cu mare fast și amenajare peisagistică, au murit. Din pozele cu mult verde, realizate imediat după plantarea pomilor, au rămas doar niște trunchiuri scheletice cu frunze moarte sau ale căror frunze au picat. Asta din cauză că în goana de a da spre folosință parcul, specialiștii de la Horticultura, au plantat pomii la ordin, fără să țină cont de cerințele speciilor de copaci plantați, de anotimpul când se fac plantările și de irigarea masivă necesară, ținând cont că au fost plantați cu tot cu rădăcini și cu împachetare de pământ.
(Foto: Facebook/Dominic Fritz)
Astfel că acum, copacii din noul parc de pe malul Begăi reprezintă un peisaj deșertic, dezolant, iar specialiști în horticultură au declarat pentru Renașterea bănățeană că odată uscați nu există nicio șansă ca acești pomi să își revină. Așa că, la fel ca și amenzile de la ISC, și pomii plantați vor fi trecuți la “pagube colaterale”, adică la bani cheltuiți aiurea din bugetul orașului.
#revolutia bunei guvernari😂🤣😂
#prostia se plateste
#🤪
Ba dar vigilenti sunt astia. Cum de nu sunt vigilenti cu blocul de langa mine cu 8 contoare de gaz si Autorizatie de Casa bifamiliala? Inmultiti asta cu cateva sute.
Asta-i problema, ca ai pus iarba fara autorizatie? De fapt am mai auzit de amenzi pentru cei care au tuns balariile din fata casei ca-i domeniu public. Asa se intampla cand numesti politic in loc sa fie concurs.
Asteptam RAR sa ia talonul la masinile primariei ca nu au vesta reflectorizanta Dolce & Gabana sau stiu eu ce pretext gasesc.
Mesajul din comentariul lui Cornel ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru cititorii neangrenati politic in nici un fel: nu conteaza daca incalc putin legea, daca pot arata cu degetul la altii ce fac magarii mai mari. Primaria este organ de control prin diversele sale structuri si ar trebui sa fie etalon de bune practici si model pentru cei din jur. Ce va mai spune cetateanul, ce a facut si el o mica modificare la casa gen inchis un gol fara AC sau a ridicat mai sus gardul decat ii permite legea, cand va fi amendat? Uite ca si Primaria a facut si ei nu primesc amenda !!! Sau la Primarie nu conteaza, ca nu e platit din buzunarul functionarului ci de la buget, deci banii celor multi si prosti…
Ma intreb ce fac Haidu, Strugaru, Stirbu si altii din subordinea lor ? S-au autosesizat ? L-au sanctionat pe domnul primar ?
Va place sau nu amenajarea acelui parc chiar si asa pe repede inainte a fost si este benefica pentru comunitate.II invit pe carcotasi sa faca o plimbare pe acolo si sa vada tinerii care desfasoara zi de zi acolo activitati recreative nu par suparati…
mascaricii din Inspectoratul Județean în Construcții Timiș nu ies din birouri sa vada dughenizarea Complexului studentesc loc in care pe spatiul verde sau pe trotuare au rasarit birturi, shaormarii si magazine care nu detin autorizatii de constructie sau in acte apar ca rulote si terase sezoniere cu umbrelute. De 35 de ani nimeni nu a daramat vreo dugheana amplasata ilegal