Înscrierea în clasa pregătitoare bate la uşă. Ce trebuie să ştie părinţii copiilor cu vârstă eligibilă

Procedura și etapele de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022 - 2023

Părinţii care au copii de vârste eligibile pentru clasa pregătitoare îi pot înscrie în anul şcolar 2018-2019, începând din data de 5 martie, depunând cererile fie la şcolile alese, fie online, se arată în metodologia publicată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Potrivit acesteia, la clasa pregătitoare vor fi înscrişi obligatoriu copiii care împlinesc şase ani până pe 31 august 2018 inclusiv. Metodologia prevede că la clasa pregătitoare sunt obligatoriu înscrişi copiii care împlinesc şase ani până pe 31 august 2018, inclusiv, în timp ce copiii care împlinesc şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2018 pot fi înscrişi în clasa pregătitoare cu condiţia să dea un test de evaluare psihosomatică.

Calendar

În 26 februarie va avea loc afişarea, la sediul unităţii de învăţământ şi la cel al inspectoratului şcolar dar şi pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învăţământul primar.

În perioada 5 – 23 martie, părinţii vor completa online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor cererile-tip de înscriere.

Afişarea în unităţile de învăţământ, pe site-ul inspectoratului şcolar şi pe cel al unităţilor de învăţământ a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă va avea loc în 30 martie.

Cea de-a doua etapă de înscriere începe în 11 aprilie, când se va comunica, prin afişarea la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar.

În perioada 12 -18 aprilie se va efectua depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapă a două de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ în etapă anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Tot atunci se va face şi validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie din opţiunile privind înscrierea copiilor.

În 23 aprilie se vor afişa la fiecare unitate de învăţământ listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

În perioada 24 aprilie – 4 mai se va efectua centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor vizând copiii care nu au fost înscrişi la vreo unitate de învăţământ. În soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, se va ţine cont, cu prioritate,de interesul educaţional al copilului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns