Inițiative inedite în Parlament. Ce mai vor să legifereze aleșii: de la schimbarea denumirii mezelurilor, la închisoare pentru antiromânism

parlamentari

Inițiative inedite în Parlament. Ce mai vor să legifereze aleșii? De la schimbarea denumirii mezelurilor și lactatelor, până la castrarea chimică a pedofililor și închisoare pentru promovarea antiromânismului, toate se află pe agenda lor.

CITEȘTE ȘI: Se schimbă legea! Șoferii pot rămâne fără permis dacă nu respectă această obligație

În sesiunea parlamentară care s-a încheiat, deputații și senatorii s-au întrecut în inițiative legislative. Acestea au fost depuse la cele două Camere, dar pentru a ajunge legi, trebuie să primească votul plenului și să fie promulgate de șeful statului. Aleșii neamului s-au gândit la sănătatea românilor, la copii, la pedepsirea unor fapte, dar și la sancționarea dură a limbajului antiromânesc.

 

Aleșii le-au pus gând rău celor care beau alocația copiilor

 

Un deputat PSD vrea ca alocațiile copiilor să nu mai fie cheltuite pe băutură. Deputatul ieșean Silviu Macovei a anunțat că depune o inițiativă legislativă care să facă imposibilă cheltuirea alocației pentru copii pe alcool, țigări sau cafea. Astfel, alocația ar urma să se dea prin intermediul unor bonuri cu care se vor putea achiziționa doar produse pentru necesitățile copiilor.

Silviu Macovei spune că vrea să introducă în legea alocațiilor de stat pentru copii inclusiv amenzi atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea’.

Este normal să cumperi pentru copil haine, rechizite sau mâncare, dar alocația nu trebuie să se mai ducă pe băutură!’, mai spune parlamentarul.

 

Salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, denumiri care ar putea dispărea de pe piață

 

Denumirea mezelurilor şi a lactatelor ar putea fi schimbată, dacă nu conţin 95% din ingredientul de bază.

Proiectul de lege a fost depus în Parlament de deputatul ALDE Ștefan Băişanu și se referă la denumirile privind produsele de origine animală, în special lapte, smântână sau brânză, parlamentarul atrăgând atenția că mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază foarte puțină carne.

Astfel, de pe etichetele produselor alimentare ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă aceste produse nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.

Inițiatorul precizează că prin acest proiect de lege urmărește să interzică anumite practici de marketing înșelătoare pentru consumatori, care asociază, de exemplu, carnea cu produse care nu au în compoziție aproape deloc carne.

 

Pedofilii, castrați chimic

 

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a readepus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede castrarea chimică a pedofililor. Două proiecte cu acest subiect au trecut, până acum, prin dezbaterea legislativă, de fiecare dată fiind respinse de cele două Camere ale Parlamentului.

Cătălin Rădulescu afirmă, în expunerea de motive la propunerea legislativă, că primul caz de castrare chimică a fost în 1944, în SUA, iar în 1996, California a devenit primul stat american care a introdus castrarea chimică drept pedeapsă pentru infracțiunile de natură sexuală, tratamentul fiind obligatoriu pentru recidiviști și pentru cei eliberați condiționat.

 

Pensionarii ar putea plăti amenzi mai mici, dacă încalcă legea

 

Pensionarii ar putea să scape cu amenzi mai mici! Doi senatori vor ca punctul-amendă să fie calculat în funcţie de venituri, nu doar în funcţie de salariul minim pe economie, cum este în prezent. Concret, să fie de 10% din punctul de pensie, adică 100 de lei. Măsura i-ar ajuta pe pensionari, care au venituri mai mici, susţin iniţiatorii. Chiar şi aşa, nu s-a făcut un calcul în privinţa impactului unei astfel de legi asupra bugetului.

 

Închisoare pentru cei care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești

 

Proiectul de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari prevede că persoanele care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești, în orice mod, riscă închisoare între 3 luni și 3 ani, iar cei care constituie o organizație cu caracter antiromânesc, închisoare între 3 și 10 ani.

Potrivit proiectului de lege, antiromânism” înseamnă: percepţia referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva românilor, îndreptate împotriva românilor sau ne-românilor, a proprietăţilor românilor, a instituţiilor comunităţilor româneşti sau a lăcaşurilor de cult ale românilor”.

Parlamentarii USR și deputatul Robert Turcescu și-au retras semnătura, ulterior. Trăim vremuri tulburi, în care o astfel de lege ar putea fi folosită împotrivă unor oameni de bună-credință, dar incomozi pentru cei aflați la putere. Errare humanum est sed perseverare diabolicum’, a scris Turcescu pe pagina de Facebook.

 

Parlamentarii vor multe zile de sărbătoare pentru români

 

Aleșii s-au întrecut în depunerea de inițiative pentru sărbătorirea unor zile importante pentru țară sau pentru o anumită etnie ori zonă geografică. Astfel, ei își doresc ca Iașul să devină Capitala Istorică a României’, românii să aibă zi liberă de Înălțarea Domnului, dar și să se sărbătorească Ziua Limbii Ucrainene, pe 9 noiembrie.

Vinerea Mare a devenit deja oficial zi liberă pentru români, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic şi a fost adoptată de Parlament în regim de urgență.

Proiectul de lege inițiat de deputați UDMR, PSD, PNL, PMP și minorități a trecut de plenul Senatului și de plenul Camerei Deputaților în decurs de două săptămâni.

Și, pentru că românilor le place mâncarea, dar și distracția, aleșii s-au gândit că ar fi bine să sărbătorim Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor. Inițial, aleșii au vrut să pună marea sărbătoare a mâncării pe 11 septembrie, când în calendarul ortodox se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul; asta ar face-o potrivită pentru celebrarea vinului și gastronomiei.

Primul care a semnat pentru proiectul de lege, adoptat deja de Senat, a fost chiar președintele PSD, Liviu Dragnea.

Inițiatorii și-au dat seama apoi că 11 septembrie e destinată comemorării victimelor atentatului din SUA din 2001, astfel că au mutat data sărbătorii pe 15 septembrie.

Ulterior, un coleg de partid a schimbat nemotivat ziua, mutând-o în ultima duminică din luna octombrie. Nicio problemă, spune inițiatorul de drept, social-democratul Mihai Mohaci. Schimbăm înapoi la 15 septembrie’, conform libertatea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns