ÎNGRIJORĂTOR! Riscul de cancer pulmonar, mai crescut la Timişoara decât în localitățile învecinate

poluare timisoara

Conform unui nou raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 479.000 de europeni au murit prematur în 2012 din cauza poluării. Este cel mai detaliat raport realizat vreodată de OMS pe această temă. Datele incluse în el sunt rezultatul unui model realizat de organizație în colaborare cu Universitatea din Bath, Regatul Unit.

Acesta foloseşte date din satelit, combinate cu informații despre circulaţia aerului şi rezultate de la staţii de monitorizare din peste 3.000 de locaţii din toată lumea. Regiunea Pacificului de Vest şi a Asiei de Sud-Est este cea mai afectată, fiind înregistrate 1,1 milioane şi, respectiv, 799.000 de morți.

De asemenea, raportul spune că 94 la sută dintre decesele legate de poluare au fost provocate de boli netransmisibile (cum sunt bolile ischemice cardiace, accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare obstructive cronice și cancerul pulmonar). Alături de raport, OMS a publicat şi o hartă interactivă, pe care utilizatorii pot identifica nivelurile de poluare în fiecare ţară.

În România, este un nivel mediu de poluare, cu probleme mai mari în zona de sud.

În județul Timiș, măsurătorile au arătat că la Timișoara, particulele fine provinite din emisiile generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor (PM10), incriminate că favorizează afecțiuni severe ca astm bronșic, boli cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur, se situează la valoarea de 28 de micrograme pe metru cub de aer.

În schimb, la Sânandrei, valoarea acestui indicator este de 19 micrograme pe metru cub. Potrivit specialiștilor, la fiecare 10 micrograme pe metru cub a PM10, riscul de cancer pulmonar crește cu 22 de procente.

La nivel global, OMS şi Coaliţia pentru Climă şi Aer Curat au lansat o campanie de conştientizare a publicului referitoare la problema poluării şi a gravelor probleme de sănătate pe care le poate genera.

Ca parte a Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030, în 2015, guvernele lumii au stabilit drept ţintă ca “până în 2030 să reducă substanţial numărul deceselor şi bolilor cauzate de substanţele chimice din aer, apă şi sol”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “ÎNGRIJORĂTOR! Riscul de cancer pulmonar, mai crescut la Timişoara decât în localitățile învecinate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *