Informarea publicului sau tichie de mărgăritar?

afisaj RATT

Zice-se că mâine s-ar sărbători, prin municipiile și orașele țării noastre (căci, deocamdată n-avem știre să existe linii de tramvai și metrou prin localitățile rurale), Ziua transportului public urban.

Probabil, aceasta este explicația pentru care, la Timișoara, pe afișajele instalate în câteva dintre stațiile din zonele centrale și ultracentrale se transmit, cu o consecvență în sine admirabilă, informații menite să-l zăpăcească pe călătorul cu tramvaiul.

Spre exemplu, ieri, afișajele de pe liniile 4 și 8 le comunicau grijulii pasagerilor că tramvaiul 4 este deviat prin Piața Bălcescu, iar tramvaiul 6 este suspendat pe ambele linii, deși situația cu pricina a încetat cu mai bine de o săptămână în urmă, mai precis în 2 iunie.

Acesta este cel mai recent dintre giumbușlucurile afișajelor RATT – și poate ar trebui să apreciem că responsabilii cu informarea călătorilor se străduiesc să-și îmbogățească în permanență repertoriul.

Trebuie să spunem însă că nici piesele vechi n-au fost abandonate: deseori, panourile de afișaj anunță că mai sunt 15 sau 25 de minute până apare tramvaiul dorit, deși acesta se apropie deja de stație, ori își schimbă opinia despre durata de așteptare de patru ori într-un sfert de ceas.

În schimb, aproape niciodată nu este făcută cunoscută, pe această cale, nici întârzierea produsă de cine știe ce deraiaj, nici schimbarea de traseu dictată de câte-o defecțiune pe care, înțelegem pe deplin asta, nu și-o dorește nimeni.

Este adevărat că afișajele te invită insistent să accesezi site-ul www.ratt.ro, pe un spațiu pe care ar putea anunța la timp mișcarea pe o linie. Lăsând însă la o parte faptul că nu mai ai de ce să-ți pierzi timpul să intri pe internet dacă ești în stație și acolo a fost instalat (bănuim că pe bani grei) un panou menit să-ți dea informațiile legate de trafic în timp real, chiar și dacă o faci, nu vei afla nimic în plus: pe site-ul cu pricina figurează doar programul normal al mersului tramvaielor (respectiv, autobuzelor și troleibuzelor), nu și modificările apărute, singurele care-i pot fi cu adevărat de folos pasagerului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *