Industria serviciilor pentru afaceri, reprezentată la vârf de un timișorean

ciprian dan

Timișoreanul Ciprian Dan este noul președinte al Asociației Business Services Leaders (ABSL), organizație profesională ce reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, care a generat anul trecut venituri de peste 4,5 miliarde de euro, adică mai mult de două procente din produsul intern brut al României.

De asemenea, industria serviciilor pentru afaceri cuprinde 280 de companii și peste 131.000 de angajați în întreaga țară, adică 2,4 la sută din totalul forței de muncă active din economia românească.

Ciprian Dan  lucrează de 15 ani în industria serviciilor pentru afaceri, contribuind la dezvoltarea acestui domeniu în Timișoara. În prezent conduce biroul Wipro Technologies din capitala Banatului, coordonând o echipă de 350 de angajați.

”Prioritatea mea în acest mandat este promovarea României pentru investitorii interesați de acest sector. Forța de muncă cu numeroase aptitudini și serviciile cu valoare adăugată fac din România o destinație de atractivă, alături de un nivel competitiv al costurilor. În plus, actualul context poate fi favorabil României. La nivel global, companiile își regândesc structura de costuri și își refac strategiile de externalizare a serviciilor, iar viteza noastră de reacție, capacitatea de adaptare la noile condiții date de Covid 19 și faptul că am continuat să livrăm servicii la un înalt nivel calitativ, spre deosebire de alte zone, ne pune în topul opțiunilor de relocare. Pentru a atrage mai multe investiții, așa cum s-a întâmplat în Polonia, este nevoie însă și de o strânsă colaborare cu autoritățile centrale și locale, care să asigure facilitățile necesare. Al doilea obiectiv este legat de dezvoltarea acestui sector și în orașe mai mici, dar cu potențial foarte bun din punct de vedere al forței de muncă, al structurilor locale de învățământ superior și al infrastucturii de business”, afirmă Ciprian Dan cu referire la mandatul său în fruntea ABSL.

Un sector cu peste 11.000 de angajați în capitala Banatului Timișoara este unul dintre cele mai atractive orașe în industria de business services din România, alături de București, Cluj-Napoca și Iași. Spre deosebire de alte centre ale industriei, la Timișoara majoritatea companiilor din industrie sunt SSC (shared services center) adică centre care se ocupă de anumite activități ale companiei pentru o zonă geografică mare sau chiar la nivel global.

Printre serviciile furnizate se numără suport IT, achiziții, HR (Administrare, Raportare și Salarizare) și finantecontabilitate. Linde, Continental, Nokia, Bosch sau Hella sunt câteva dintre companiile care au deschis centre shared services la Timișoara. De asemenea, la Timișoara activează cu succes câteva companii mari tip BPO (business process outsourcing) precum Wipro, Connect44 și Accenture.

În industria de business services din municipiul de pe Bega lucrează peste 11.000 de angajați – nu mai puțin de patru procente din numărul de salariați din județ – și înregistrează, totodată, una dintre cele mai mici rate de plecări din companii. Perspective de dezvoltare puternică la nivel local Timișoreanul care reprezintă din poziția cea mai înaltă industria de business services din România crede, însă, că este loc pe mai departe pentru dezvoltarea acestui sector în capitala Banatului. ”Numărul de angajați ai industriei va înregistra o creștere ușoară în perioada următoare, atît la nivel central, cât și local. Timișoara este un mare centru universitar, iar sectorul serviciilor de business le oferă absolvenților numeroase oportunităti de angajare. Toate companiile din industria noastră au colaborări cu instituțiile de învățământ superior din Timișoara, pentru a ajuta studenții să dobândească încă din facultate cunoștințele necesare”, arată Ciprian Dan.

La nivel local se caută în continuare specialiști IT, vorbitori de limbi străine (germana este una din cele mai solicitate în industrie), specialiști în domeniul financiar-contabil, achiziții etc. și combinații ale acestora. O categorie specială de abilități, care prinde tot mai mult contur în România, este cea legată de automatizare (roboti, inteligență artificială) a serviciilor de afaceri, o îmbinare intre cunoștiinte de procese de afaceri și IT. Este loc de mai bine, însă, în ceea ce privește colaborarea operatorilor din industria de business services cu autoritățile publice locale din partea de vest a țării. ”Colaborarea cu autoritățile locale este un aspect la care încă mai avem de lucru. Timișoara poate fi o opțiune pentru investitorii în domeniul nostru, oferind infrastructură bună, forță de muncă, locuințe și spații de birouri. Suntem în discuții cu autoritățile locale din Arad pentru dezvoltarea industriei și acolo, ar fi util să facem același lucru și la Timișoara, pentru a consolida sectorul de business services de aici”, punctează Ciprian Dan, el mai anunțând că un alt obiectiv pe care și-l propune din poziția de președinte al ABSL este dezvoltarea programelor educaționale pentru tinerii care aleg o carieră în industria de business services.

Cel mai recent studiu al industriei în Europa arată că în acest an industria serviciilor de afaceri va înregistra o creștere ușoară, de 1 – 5 la sută, urmând ca pe termen mediu să înregistreze creșteri de până la 10 sau chiar 15 la sută, prognoza fiind valabilă și pentru industria românească de business services.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *