Industria ospitalității din vestul țării cere vaccinarea prioritară a personalului său

horememo21 2

De la mijlocul lunii martie a anului trecut, restricțiile au lovit crâncen sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (Horeca) și, pe considerentul că autoritățile au considerat mereu că industriia ospitalității prezintă risc ridicat de infectare cu virusul SARS – Cov 2, o organizație patronală din vestul țării cere oficial ca personalul din acest domeniu să fie inclus în etapele prioritare ale programului național de vaccinare.

CITEȘTE ȘI: Grefierii timișeni, din nou în stradă. Motivul: îngheţarea salariilor

Vorbim despre asociația patronală Horetim, care a făcut public memoriul adresat Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, cât și, spre știință, premierului Florin Cîțu. Prin memoriul respectiv, Horetim solicită ”reconsiderarea poziției industriei ospitalității, în urma clasificării factorilor de risc de importanță vitală pentru oprirea răspândirii virusului SARS – Cov 2, după programarea vaccinării la nivel național, rugându-vă a dispune cu urgență includerea personalului industriei pe care subscrisa o reprezintă, în etapele prioritare de vaccinare împotriva Covid 19”.

 

De ce nu am intrat în faza întâi de vaccinare?”

Mai mult, reprezentanții industriei ospitalității din regiunea Banatului întreabă autoritățile guvernamentale de ce personalul din sectorul Horeca nu a fost inclus în prima etapă a programului de vaccinare. ”Până acum s-a considerat că sectorul Horeca este extrem de periculos și, ca urmare, este închis și restricționat din 14 martie 2020 în permanență. Dacă este așa de riscant, de ce nu am intrat în faza întâi de vaccinare, pentru protecția tuturor? Suntem aspru sancționați, obligați să funcționăm la limită, dar cu costuri mai mari cu 30 la sută pentru protecție și prevenție. Suntem nevoiți să interacționăm cu furnizori, cu comisionari, oaspeți ai hotelurilor, cu clienți cărora le livrăm produse, să ne aprovizionăm din locații mult mai expuse, dar nu avem dreptul să ne protejăm angajații și munca noastră sub nicio formă. Când suntem un factor de risc? Când suntem restricționați sau când încercăm să ne protejăm angajații? Nu e suficient că întreaga industrie a ospitalității plătește pentru ceva ce nu ține de activitatea ei, nu e suficient că oamenii noștri nu sunt primiți la bănci, nu sunt sprijiniți, pentru că au un viitor incert, acum le refuzăm și dreptul la prevenție și securitate”, se spune în depeșa întocmită de asociația patronală.

 

Restricțiile au făcut mai mult rău decât bine, crede asociația Horetim

Reprezentanții industriei ospitalității atrag atenția că restricțiile la care a fost supus sectorul, din rațiuni de sănătate publică, de fapt au făcut mai mult rău decât bine, dând ca exemplu numeroasele petreceri private care s-au organizat fără cea mai mică urmă de protecție sanitară, în timp ce localurile de consumație publică au fost supuse în mod repetat controalelor. ”Nu noi am fost cauza răspândirii virusului. Ci tocmai această interdicție a determinat imposibilitatea controlării întâlnirilor și meselor private neprotejate. Iar acum noi trebuie să ne ferim de acest risc extrem de crescut, dar nu avem niciun instrument și continuăm să muncim din greu, să ne luptăm pentru supraviețuire, fără arme. Dar cum? Dacă nici nu apărem în planul de vaccinare, dacă nu suntem printre cei care lucrează cu publicul, dacă nu contăm, atunci de ce nu funcționăm liber, ca toți ceilalți? Nici nu mai cerem să ne respectați, ci doar să vă hotărâți unde ne poziționați și cum ne încadrați. Suntem sau nu un factor de risc, noi și angajații noștri?”, punctează Horetim în finalul memoriului semnat de Corina Macri, președinte al asociației.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *