Începe transportul public cu vaporașele pe Bega! Prima cursă, joi, de la ora 7,43

Vaporașele, retrase de pe Bega. Peste 200.000 de timișoreni și turiști le-au folosit anul acesta

Vaporaşele care zac de aproape doi ani şi jumătate nefolosite, după ce Primăria Timişoara a cheltuit şapte milioane de lei pentru achiziţionarea lor, vor fi, în sfârşit, la dispoziţia timişorenilor.

Chiar de joi, de la ora 7,43, momentul când va porni la drum, din vecinătatea Podului „Mitropolit Andrei Şaguna” (cel din apropiere de Catedrala Mitropolitană), prima cursă de transport în comun cu vaporaşele pe Bega, după cum a anunţat primarul Nicolae Robu.

Asta după ce am asistat la o adevărată epopee în cursul căreia poate că nici municipalitatea timişoreană probabil nu şi-a jucat foarte bine cărţile, dar şi autorităţile guvernamentale s-au încurcat în ştiinţă în legătură cu instituţia care ar urma să supervizeze această activitate: Ministerul Transporturilor, printr-o entitate subordonată sau Apele Române, companie ce răspunde la comanda Ministerului Apelor şi Pădurilor?

În cele din urmă, Guvernul Dăncilă a decis înfiinţarea Administrației Canalului Navigabil Bega, ca regie autonomă sub pălăria Ministerului Transporturilor

Doar trei vaporaşe pentru început

Într-o primă fază vor efectua curse doar trei dintre cele şapte ambarcaţiuni deţinute de Societatea de Transport Public Timişoara (STPT), dorindu-se deocamdată testarea cererii privind utilizarea acestei alternative de transport public urban. Ulterior, dacă cererea se va dovedi mare, va putea fi pusă în funcţiune întreaga flotă a STPT.

După cum susţine Robu, va fi posibilă şi fixarea anumitor linii de transport, adică unor tronsoane dintre anumite staţii pentru care cererea de circulaţie cu aşa-numitele vaporetto va fi mai mare.

Îi rog pe timişorenii care vor circula cu vaporaşele să răspundă întrebărilor care le vor fi puse de personalul desemnat.

Dorim să aflăm între ce staţii doresc să se deplaseze cei mai mulţi oameni.

Probabil că în diferite perioade ale anului va fi diferit.

E posibil ca cererea de transport pe apă să nu fie aceeaşi, de exemplu, în noiembrie sau în aprilie”, afirmă edilul-şef, care mai susţine că pe perioada iernii nu se vor efectua curse, fără a preciza exact la ce interval calendaristic se referă.

Preţul biletului de călătorie, care va putea fi cumpărat chiar din vaporaş, va fi de un leu, indiferent de distanţa parcursă, iar de gratuităţi vor beneficia toate categoriile care au acest drept şi pe mijloacele terestre de transport public local.

Programul de circulaţie va fi zilnic între orele 7,30 şi 18, de luni până vineri urmând să efectueze curse trei ambarcaţiuni, iar în zilele de weekend doar una.

Este vorba, însă, doar despre un program provizoriu, urmând ca el să fie revizuit în funcţie de necesităţile călătorilor, precizează şeful municipalităţii.

În orice caz, staţiile sunt în număr de nouă, trei dintre ele fiind amplasate pe malul nordic al Begăi – la stânga de podul Mihai Viteazu, la dreapta de podul Dacilor şi la dreapta de podul Decebal – iar celelalte pe cel sudic, respectiv la dreapta de podul Michelangelo, la stânga de podul Mitropolit Şaguna, la stânga de podul Traian, la stânga de podul Ştefan cel Mare, în dreptul Străzii Vulturilor (la dreapta de vechiul port) şi la stânga de podul Modoş.

Se preconizează, deocamdată, că între 400 şi 500 de persoane ar putea folosi zilnic transportul pe apă în Timişoara, dar mai rămâne de văzut în ce măsură socoteala de la primărie se va potrivi cu cea din urbe. În ceea ce privește graficul de de circulaţie, acesta va fi afişat în staţiile de pe canalul Bega şi pe www.stpt.ro..

Adio agrement şi sporturi nautice?

Primarul afirmă că şi-ar dori ca transportul pe apă să funcţioneze de la un capăt la celălalt al Timişoarei, mai exact între Podul Modoş, în amonte, şi Turbină, în aval.

Robu admite că mai rămân de clarificat unele aspecte, cum ar fi cele referitoare la practicarea în continuare a sporturilor nautice sau a plimbărilor cu hidrobiciclete ori alte ambarcaţiuni de agrement, cu sau fără motor.

„Mi-aş dori foarte mult să continue activităţile de caiac-canoe şi de agrement pe Bega.

Lăţimea medie a canalului este de 22 de metri, iar vaporaşele nu fac valuri foarte mari, astfel că ar putea rămâne loc şi pentru bărci mici”, susţine primarul, adăugând că este posibil, totuşi, să apară unele restricţii ca urmare a efectuării de curse cu vaporetto de Timişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Începe transportul public cu vaporașele pe Bega! Prima cursă, joi, de la ora 7,43

  1. „As dori dar nu stiu daca”, „m-am gandit si ma voi interesa”, „doresc sa stiu ce cred cetatenii”, de cate ori am auzit din astea de la primar? Si tot degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *