Începe marea testare anti-Covid a elevilor. De astăzi, copiii din toată țara trebuie să fie testaţi înainte de începerea orelor. Video

Noi precizări ale Ministerului Educației: testarea elevilor se va face săptămâna viitoare în zilele de 14 și 17 decembrie. „Nu a fost luată în discuție suspendarea”

De azi, copiii din întreaga ţară trebuie să fie testaţi înainte de începerea orelor. Numai că această testare  are încă multe necunoscute, atât pentru părinţi, cât şi pentru elevi.

CITEȘTE ȘI: Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. La Mulți Ani, celor care poartă numele Sfântului Nicolae!

Cele mai multe şcoli au decis ca elevii să se testeze acasă. Astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect. Luni şi joi se vor testa elevii, la fel şi profesorii, învățătorii, dar și personalul nedidactic din școli.

Nu există o procedura standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, în alte cazuri părintii au fost sfătuiți să treaca și data pe rezultat, pentru ca acesta să nu poată fi fotografiat de mai multe ori. Dacă rezultatul este pozitiv, părintele trebuie să anunţe şcoala şi medicul de familie, iar copilul să rămână acasă.

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție astfel de teste, părintii sunt cei care suportă cheltuielile.

Raed Arafat, despre testare: „Nu există posibilitatea contaminării”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri seară, că testele pe bază de salivă distribuite în şcoli nu se pot contamina în momentul în care se compun chiturile de testare, mai ales dacă persoanele care le mânuiesc s-au spălat pe mâini. Potrivit lui Arafat, testarea copiilor de două ori pe săptămână face ca şcoala să devină mai sigură.

Sorin Cîmpeanu a publicat trei materiale video în care explică cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19 care vor fi introduse de joi în şcoli. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și un elev de zece ani participă la demonstrație. Ministrul a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi – în condiţiile în care acestea au fost distribuite cu componentele separate – vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.

Ministrul Educației a declarat, în urmă cu o săptămână, că asamblarea testelor de salivă a fost realizată deja în mai multe judeţe.“Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. 

Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.

Vezi video AICI 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *