Începe imunizarea gratuită pentru un nou sezon gripal. Vezi unde a demarat campania în Timiș

vaccin 6

Campania de imunizare gratuită împotriva gripei a demarat în Timiș la Jimbolia și Deta, unde Direcția de Sănătate Publică (DSP) a distribuit aproape 500 de doze de vaccin.

Potrivit reprezentanților instituției, până la sfârșitul lunii octombrie, toți medicii de familie din județ vor primi cantitatea de vaccin antigripal solicitată. ”Într-o primă tranșă am primit de la Ministerul Sănătății 1.460 de doze de vaccin antigripal. Cea mai mare parte dintre acestea, peste 960 de doze, au fost distribuite spitalelor pentru imunizarea personalului medical care lucrează în unitățile de primiri urgențe, clinici de anestezie – terapie intensivă și servicii de ambulanță. Până la sfârșitul acestei luni va ajunge în Timiș întreaga cantitate solicitată, respectiv 27.000 de doze”, a precizat Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.

Potrivit Ministerului Sănătății, în acest an, în întreaga țară, un milion de doze de vaccin antigripal vor fi utilizate pentru imunizarea populației aflate la risc, în cadrul campaniei gratuite.

În baza unui acord-cadru, Ministerul Sănătății a semnat contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin gripal, valoarea cu TVA a acestuia fiind de 11.205.200 de lei.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor. Ea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, vârstnicii de peste 65 de ani – una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii -, bolnavii cronici – în special cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și metabolice – , copiii și bătrânii instituționalizați, femeile gravide.

Peste 20 de cazuri de gripă

Potrivit reprezentanților DSP Timiș, în sezonul gripal precedent, în județul nostru a ajuns o cantitate similară de vaccin antigripal, în cadrul campaniei gratuite, derulate de Ministerul Sănătății. ”Întreaga cantitate a fost utilizată”, a punctat Dana Șpac.

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul gripal precedent, pe plan național au fost înregistrate 1.750 cazuri de gripă, dintre care în 129 s-a înregistrat decesul pacientului.

În județul Timiș, au fost raportate sub doi la sută din total, respectiv 22 de cazuri de gripă confirmate prin analize de laborator.

Dintre acestea, în 13 cazuri a fost vorba de virusul de tip A, subtip H1, în cinci, de tipul B și câte două din tipul A, subtip H3, respectiv tip A, nesubtipat.

Din nefericire, la sfârșitul lunii februarie, în județul nostru a fost raportat și un deces cauzat de această afecțiune, la un bărbat în vârstă de 58 de ani, nevaccinat și care avea condiții medicale preexistente.

Analizele de laborator au incriminat în acest caz virusul gripal de tip A, subtip H1.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat compoziția vaccinului antigripal pentru sezonul 2018–2019 în emisfera nordică. Vaccinul tetravalent va conține tulpinile H1N1 H3N2, B/Colorado și B/Phuket. Pentru vaccinul trivalent, OMS recomandă un singur virus B (B/Colorado). Modificarea periodică a vaccinului este necesară pentru a combate mutațiile anuale ale virusului gripal.

Recomandările specialiștilor

Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populatiei să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii.

Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Pe lângă aceste măsuri, specialiștii recomandă respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, precum și activitate fizică zilnică, dar și odihnă suficientă.

O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal se referă la izolarea la domiciliu a pacienților diagnosticați și evitarea contactului cu alte persoane.

Gripa se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la cel sănătos în mod direct prin tuse sau strănut, dar și indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.).

Contagiozitatea gripei este mare, dar de scurtă durată (două – patru zile de la debutul bolii). Simptomele cuprind: febra de 39-40 de grade Celsius; frisoane; dureri de cap și musculare; slăbiciune fizică; congestionarea faringelui (roșu în gât); tuse frecventă, uscată și obositoare; lipsa poftei de mâncare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *