Încep pregătirile de Crăciun

sacrificare porc

Circa 40.000 de porci vor fi sacrificați în această perioadă în gospodăriile timișene. Este estimarea făcută de specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, care în această perioadă definitivează inventarierea animalelor din toate cele 320 de localități din județ.

CITEȘTE ȘI. Fenomenul ‘Zombie’. Trei tineri i-au îngrozit pe oameni pe stradă (Video)

”Începând cu 10 decembrie (astăzi – n.r.), se vor deschide trei puncte de examinare trichineloscopică a cărnii de porc în Timișoara, în piețele Lipovei, Doina și Iosefin. De asemenea, acestea se pot efectua și la Sanavet, din apropierea Pieței Iosefin. La Lugoj, vom avea un punct la sediul circumscripției, pe strada Nera nr. 4.

În orașele mici și comune, examinarea trichineloscopică se va face la medicii de circumscripție”, a precizat Adrian Popa, director executiv al DSVSA Timiș.

Trichineloza este o boală comună omului şi animalelor (zoonoză) care apare ca urmare a consumului de carne infestată cu parazitul Trichinella spiralis.

CITEȘTE ȘI. Primul spital român de oncologie pediatrică la standarde europene va fi la Timișoara

Rezervorul de infestaţie este format în special de porcine.

Transmiterea la om se face prin consumul de carne, în special de carne crudă, care conţine larve vii capabile să realizeze un ciclu biologic odată pătrunse în intestin.

Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Protejarea consumatorilor se face prin obligativitatea verificării trichineloscopice a cărnii înainte de a fi vândută.

Recomandările autorității sanitare veterinare

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. Aceasta înseamnă că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

CITEȘTE ȘI:Reacții în PSD după semnarea Alianței Vestului de Arad, Cluj, Oradea şi Timişoara

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, atenționează specialiștii.

Astfel, potrivit acestora, dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată există riscul de îmbolnăvire, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Reprezentanții ANSVSA avertizează că e interzisă comercializarea porcului crescut în gospodărie, a cărnii și a produselor din carne provenite de la acesta.

Totodată, recomandările autorităților fac referire și la verificarea, la medicul veterinar, a stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare, la asomarea porcului şi respectarea cerinţelor legate de bunăstarea animalelor, precum și la probele ce trebuie luate şi analizele ce trebuie efectuate. În situaţia în care medicul veterinar constată că animalul este bolnav, autoritățile sfătuiesc populația să nu riște sacrificarea şi consumul cărnii. Statul va despăgubi proprietarul la valoarea de piaţă a animalului, însă numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Specialiștii recomandă consumarea cărnii și prepararea acesteia numai după obținerea rezultatului negativ al examinării pentru trichinella. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Atenție la târguri și piețe!

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. ”Recomand ca populația să evite achiziționarea animalelor neidentificate, fără documente sanitare veterinare de mișcare și fără aviz interjudețean, în cazul în care acestea provin din alte județe.

De asemenea, sfătuiesc timișenii ca în târguri, să aleagă preparatele din carne de porc comercializate de firmele care au contract cu piața și care sunt verificate de autorități”, a precizat Adrian Popa.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii, după caz, termenul de valabilitate etc.

Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă – cum sunt cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. – să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800.826.787. Acesta poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *