27 de persoane au decedat și peste 160 au fost rănite, într-un club din Bucureşti! Ancheta este pentru OMOR CALIFICAT. Guvernul a decretat trei zile de DOLIU NAŢIONAL

Colectiv

Un incendiu a avut loc, vineri noapte, în clubul Colectiv situat în complexul Fabrica Pionierul, sectorul 4 din Capitală. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a confirmat că numărul persoanelor decedate a ajuns la 27, iar cel al răniților la 162.

Numerele de telefon la care pot suna cei care doresc să afle informații despre victime sunt 021.206.92.91, 021.313.06.05 si 021.312.25.47.

Ministerul Sănătății a făcut apel pentru donarea de sânge. Potrivit lui Raed Arafat, donarea de sânge nu se face la spitale ci, mâine, de la ora 8.00, la Institutul de Transfuzii şi Hematologie.

Potrivit MAI, la acest moment, 162 de persoane au fost transportate la următoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Județean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colțea, Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu. Parchetul a deschis un dosar de urmărire penală pentru faptele de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

La fața locului se află procurori, polițiști criminaliști care ridică probe și stau de vorbă cu martorii.

Fotografii ale listelor cu numele persoanelor rănite în incendiul izbucnit în Clubul Colectiv din Bucureşti şi cu spitalele unde a ajuns fiecare dintre acestea au fost postate pe Facebook, pe pagina Metalhead Romania, care totodată îndeamnă oamenii să meargă să doneze sânge.

Pe pagina Metalhead Romania au fost postate în ultima oră fotografii cu liste cu numele răniţilor şi spitalele unde au ajuns aceştia.

Astfel, primele liste publicate au fost cele de la Spitalul Universitar, pe care se află 24 de persoane, şi de la Spitalul de Arşi. Ulterior, au fost postate lista de la Spitalul Bagdasar-Arseni – 24 de persoane – şi cea de la Spitalul Colţea – şapte oameni.

De asemenea, pe pagina respectivă se face apel la oameni să doneze sânge şi sunt prezentate detalii în acest sens, fiind precizată adresa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti – strada C. Caracaş nr. 2-8 – şi a spitalelor incluse în acest demers.

 

Parchetul face cercetări pentru ucidere

 

Procurorii şi echipele de criminalişti efectuează cercetarea la faţa locului, ridică probe care să ajute în stabilirea cauzelor incendiului, inclusiv înregistrări video care au surprins momentul în care focul a aprins materiale din sala de la Clubul Colectiv în care se desfăşura concertul, apoi s-a propagat. Forţele de ordine au securizat zona, pentru a permite anchetatorilor să facă cercetări.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30. Evenimentul includea şi un show de lumini şi de efecte pirotehnice.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.

 

Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Guvernul a adoptat sâmbătă hotărârea care prevede că zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie sunt zile de doliu naţional pe teritoriul României.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *