În Timiș, drumul spre școală poate fi un pericol… cu repetiție

pischia 1 1

Accidente trase parcă la indigo au avut loc pe drumul comunal care leagă Pișchia de Bencecul de Sus. De fiecare dată, putea avea loc o adevărată tragedie, dar parcă cineva a vegheat asupra copiilor aflați în două autobuze care au derapat și au ieșit de pe șosea, ei scăpând nevătămați.

Primul incident a avut loc luni dimineața, când autobuzul care transporta elevi din localitățile aparținătoare comunei Pișchia spre Timișoara, unde merg la școală, a derapat și a ajuns în șanțul de pe marginea drumului. A urmat o desfășurare impresionantă de forțe, pentru că vestea că aproape 50 de copii se află în autobuz le-a dat fiori reci celor care au aflat de accident.

Au ajuns la fața locului două autospeciale de intervenție de la ISU Banat, două echipaje SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple și două ambulanțe. Din fericire, salvatorii au constatat că toți cei aflați în autobuz au scăpat nevătămați. Doar o fată de 16 ani a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Condițiile de trafic la ora producerii accidentului se prezentau ca fiind dificile. Era ceață iar drumul s-a dovedit alunecos, povestesc cei care au fost acolo. Consecințele puteau fi însă extrem de grave, dar părinții, copiii aflați în autobuz și autoritățile au răsuflat ușurați când au aflat că nimeni nu a fost rănit. Ieri dimineață însă, un nou apel la 112 stârnea consternare.

Un alt autobuz, aparținând aceleiași firme de transport, care ducea elevi la școală, a derapat și a ajuns în afara șoselei, tot pe drumul comunal unde a avut loc și accidentul precedent. Aproximativ la aceeași oră și pe acceași porțiune de drum! Șoferul autobuzului anunța că transporta 50 de elevi și câțiva adulți, dar în momentul în care salvatorii au ajuns la locul în care se afla autobuzul ieșit de pe șosea mai erau doar 23 de copii. Ceilalți au plecat spre școlile unde învață, fiecare cum a putut. Cele două accidente, aproape identice, nu pot fi rezultatul unei coincidențe.

Cât despre cauza care a dus la producerea lor, părerile sunt împărțite. Poliția a amendat administratorul drumului, adică Primăria Pișchia, cu 50 de puncte, echivalentul a 7.250 de lei, în cursul zilei de luni, și cu 100 de puncte, adică 14.500 de lei în cea de-a doua zi, pentru că șoseaua nu ar fi fost curățată. Totodată, reprezentanții IPJ Timiș spun că șoferii autobuzelor au fost verificați cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ. Actele conducătorilor auto erau în perfectă ordine. Pe de altă parte, cei de la Primăria Pișchia susțin o altă ipoteză, și anume lipsa de atenție a celor aflați la volan. Este vorba despre aceeași firmă, pe acolo circulă și alte autobuze și mașini mici, care nu au avut probleme. Au fost condiții meteo mai speciale, am vorbit cu reprezentanții firmei cu rugămintea să le recomande șoferilor să fie mai atenți. Nu știu nimic despre vreo amendă de la Poliție. Noi am împrăștiat material antiderapant, se pot vedea chiar pe marginea drumului grămezile de nisip cu sare pregătite în cazul în care va mai fi nevoie. Ce pot să mai spun, doar că îmi doresc să nu mai avem parte de astfel de evenimente, dar noi ne-am făcut datoria”, ne-a declarat viceprimarul din Pișchia, Gheorghe Jurj.

Părinții copiilor aflați în autobuzele care au ieșit în decor nu vor să se facă mare tevatură în jurul incidentului, pentru că se tem ca nu cumva contractul cu firma respectivă să fie reziliat, iar copii să rămână fără vreun mijloc de transport în comun care să-i ducă la școală. Era ceață, drumul era destul de alunecos, fiind încă întuneric. Așa s-a întâmplat. Normal că sunt speriată, mă tot gândesc că putea fi mult mai rău. Oricum, cred că tot mai bine este cu atuobuzul decât să ia autostopul, să dea peste cine știe ce nebun?”, afirmă mama unei eleve aflate în autobuz, care dorește însă să-și păstreze anonimatul.

Decizia încheierii unui contract cu firma de transport Super Imposer a fost luată, la nivelul Consiliului Local din Pișchia, în martie 2018. Pentru că de la 1 martie 2018 nu au mai circulat trenuri de călători pe ruta Pișchia-Timișoara, iar elevii care învață la unitățile școlare din Timișoara nu mai aveau la dispoziție niciun mijloc de transport către acestea, numeroși părinți au solicitat încheierea unui contract cu o firmă specializată. Conform celor menționate în H.C.L. nr.11 din 9 martie 2018, „vănzând oferta de preț a S.C. SUPER IMPOSER S.R.L., înregistrată sub nr.905/06.03.2018, prin care societatea își exprimă disponibilitatea de a presta servicii de transport, prin crearea unei curse speciale, contra unui preț estimat de 560 lei + TVA/zi, pentru 21 de zile de transport/luna – 13.994,4 lei inclusiv TVA și situația abonamentelor de călătorie emise în luna martie 2018 de către S.C. SUPER IMPOSER S.R.L, înregistrată sub nr.946/07.03.2018 (…) se aprobă cofinanțarea transportului elevilor din comuna Pișchia, care învață la unitățile de învățământ din Timișoara, prin suportarea diferenței de cost de la suma minimă percepută de S.C. SUPER IMPOSER S.R.L., conform ofertei nr.905/06.03.2018, la cumulul sumelor încasate de prestator din vanzarea de abonamente, pentru operarea unei curse speciale pe ruta Murani Pișchia-Bencecu de Jos – Bencecu de Sus – Timișoara, plecare dimineața și retur Timișoara – Bencecu de Sus – Bencecu de Jos – Pișchia – Murani, plecare după-amiază. În cazul în care se va încheia un contract de servicii de transport rutier de persoane prin curse regulate speciale, beneficiarul își rezervă dreptul de a denunța unilateral contractul cu un preaviz de cel mult 15 zile adresat prestatorului”.

Copiii aflați în autobuzele care au ieșit de pe șosea au scăpat doar cu o spaimă zdravănă și vor continua să parcurgă drumul spre Timișoara, în fiecare dimineață, pentru a merge la școală. Părinții vor avea o grijă în plus, la gândul că drumul nu este chiar atât de sigur cum și-ar fi dorit.

Problema transportului școlar rămâne însă una spinoasă la nivel național, așa încât îngrijorarea părinților care nu vor să piardă posibilitatea de a-și trimite copiii la școală cu o cursă regulată este justificată. Zeci de mii de elevi din România se află într-o situație care pare fără ieșire, după ce au rămas fără abonamente decontate pentru transportul intra-județean. Elevii au fost informați că OUG 51/2019 care reglementa transportul lor și decontarea aferentă, a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională, urmând că judecătorii să ia o decizie. Până atunci școlarii nu vor beneficia de reduceri la transportul intra-județean și au demarat acțiuni de protest, unele dintre ele chiar inedite, prin trimiterea mai multor autobuze de jucărie la Ministerul Educației și la sediul Guvernului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *