În plină pandemie, timișorenii nu pot plăti online amenzile Timpark, ci trebuie să iasă din casă

Pe principiul “Țara arde și baba se piaptănă”, angajații SC Drumuri Municipale SA Timișoara – companie subordonată autorităților locale (primărie și consiliul local) – au primit ordin să-și vadă de treabă la fel ca în vremurile normale.

Ca și cum nimic nu s-a întâmplat, oamenii îmbrăcați în veste galbene/portocalii cutreieră parcările Timpark, aproape goale în aceste zile, și aplică cu abnegație amenzi, care, însă, nu pot fi plătite online, ci “contravenienții” sunt obligați să se deplaseze la sediul Timpark, cu declarația pe proprie răspundere în mână.

Un timișorean, Alex Paraschivu, ne-a trimis la redacție, zilele trecute, un mail pe acest subiect, pe care îl redăm integral:

“De 4 zile (din 30 martie) stau în casă în autoizolare și astăzi dimineață am ieșit pentru cumpărături. Surpriza a fost că în parbrizul mașinii personale, parcată într-o zonă verde Timpark din Timișoara, Piața Iancu Huniade, să găsesc 4 amenzi de parcare de la Timpark, câte una pentru fiecare zi lucrătoare în care nu am mișcat mașina (30, 31 martie și 1, 2 aprilie).

Menționez că locuiesc pe str. Lucian Blaga, colț cu parcarea din piața cu numele de mai sus. Am sunat la Timpark pentru a întreba dacă este normal și dacă așa sunt directivele și răspunsul a fost da, ne facem treaba, puteți plăti amenzile online și totodată să vă faceți abonament online.

OK, intru în aplicația Timpark pe care o folosesc de regulă și primesc mesajul că nu mai este disponibilă pentru mobilul meu. Intru pe site-ul Timpark scris în hârtia atașată amenzii și acesta îmi apare indisponibil. Decid să merg la sediul Timpark cu tot cu declarația pe proprie răspundere, că doar e stare de urgență, să încerc să lămuresc situația, asumându-mi riscul în contextul acestei pandemii. La sediu, bineînțeles, răspunsul tuturor la faptul că se dau amenzi și că nu merge site-ul, aplicația, etc. a fost ridicatul din umeri și <<n-avem ce să facem, astea sunt instrucțiunile>>.

Plătesc toate amenzile (altfel nu poți face abonament) și îmi fac abonament de parcare pe zona roșie, care este la aproximativ 1 km de unde locuiesc. Pe zona verde nu se fac abonamente. Eu nu am abonament de parcare în general, deoarece plec în zilele lucrătoare cu mașina la lucru, iar în weekenduri și seara după ora 17 parcarea este gratis.

Așadar aș avea și eu niște nedumeriri și întrebări :

  1. Este o urgență ca agenții Timpark să se plimbe pe străzi și să verifice parcările unde sunt câteva mașini?
  2. Ce problemă se încearcă a rezolva în această stare de urgență faptul că se verifică parcările? Oricum sunt goale.
  3. Este normal ca, pentru că Timpark instalează un stâlp cu informații și pentru că primăria trasează niște linii, cetățenii să trebuiască să achite taxa pe parcarea pe un drum public pe care oricum se plătesc taxe?
  4. Este normal ca eu să fiu nevoit să mă deplasez la sediul Timpark pentru a nu mai lua și alte amenzi și să îmi asum riscuri în această stare de urgență provocată de Covid-19 pentru că Timpark nu are posibilități online de a îți face abonament, iar cele pe care le are de a plăti amenzile (site/aplicație) nu funcționează cum ar trebui?
  5. Oare acești bani dați de mine pentru aceste amenzi luate merg unde trebuie? Spitalele nu au echipamente de protecție suficiente.
  6. Este normal ca, în timp ce eu primesc amendă, să avem mașini parcate ilegal (nu în parcare Timpark) și, totodată, la toate evenimentele organizate în oraș de Crăciun, Paște, alegeri, etc, să se umple centrul orașului de mașini/dube/camioane ce nu au nici o problemă a staționa oriunde?

 

  1. Unde este susținerea arătată cetățenilor orașului de către conducătorii lui?

Asta se întâmplă la Timișoara în stare de urgență națională, pe lângă multiplele vindecări de la Spitalul de boli infecțioase. Acestea sunt directivele date de către conducătorii orașului”.

20 Comments
cristi 05/04/2020
Faceai referire,la mine ? Daca da, afla ca muncesc cinstit. In mama,nu mai pot sa ma duc. Dar in a ta....pot. Asa ca....gandeste inainte, sa te exprimi. :)
Scarbit punct 05/04/2020
Si mai are si 2 facultati si un masterat plusa vb vreo 4 limbi straine. Sa l ia naiba de fraier.
Pedro 04/04/2020
Votați l pe acest rob omenirea se află în cumpăna si acest individ trimite angajatii sa dea amenzi în condițiile în care parcarile simt goale si pe lîngă acest lucru nici nu le functioneaza aplicația tipic romanesc ce mai trrbuiamera ca domnul amendat pentru parcare sa fie amendat si pentru ca încalcă ordonanta militară , de ce o fi chemînd o militară nu stiu , angajatii de la parcări ar trebui folosiți în aceasta perioada sa ajute bătrînii trecuți de 65 de ani .
cristi 04/04/2020
In primul rand, chiar si in asemenea situatii, mi se pare normal sa platesti parcare. Respectivul ,, domn " despre care se pomeneste in articol, sa plateasca parcarea ca sa nu ia amenzi. Daca isi permite luxul, sa stea in centru , sa-si plateasca parcarea, si nu ea nevoit sa mearga sa plateasca amenzi. Sa-si faca abonament, pe zona rosie si, sa parcheze acolo. Nu e un km departare zona rosie. Asa cum spune el. Ca face putina miscare de la masina pana acasa, nu-i pica outele. Faptul ca angajatii Timpark lucreaza, nu e vina lor. Asta le este serviciul. Ca se o tot da, cu starea de urgenta....ce sa....zic. Astia care sunt asa, nu platesc parcarea, niciodata....sunt smecheri...... Ma mir ca platesc la magazin, la benzinarie.....doar e stare de urgenta. La nesimtitul asta, treuia sa-i locheze si rotile, sa inteleaga, ca ....starea de urgenta nu inseamnamca totul e gratis, ca asa vrea...muschiul lui. Nu-i place, sa se mute la periferie, unde nu se plateste parcarea. Daca nu, sa taca din gura ....cacanarul dracului !!!
Anonim 04/04/2020
Sa nu uitati sa il votati pe Robu stimati cetateni ai Timisoarei ! Merita o asa lepra mai rar . Tara este la grea incercare oamenii nu pot iesi din case este stare de urgenta dar Robu trimite angajatii Timpark pe teren la fel si cei de la ADP care acuma muncesc de zor in rest .....o freaca la rece cei de la Colterm sa darame garaje clar omul este bolnav . Intreb si eu autoritatile cate amenzi au aplicat tovarasului Robu ca nu respecta ordonanta militara prin care este obligat sa asigure dezinfectarea intrarilor in bloc ? Alo politia Robu este mai presus de lege ? Nu erau mai utili lucratorii ADP Timpark si Colterm pentru indeplinirea dispozitiilor Ordonantei Militare ? Sa dezinfecteze arterele si trotuarele ? Cei care il mai votati pe Robu sunteti mai calatoriti ca el .
Dan A. 04/04/2020
Prin tarile civilizate nu se mai plateste parcarea de cateva saptamani. In Timisoara culoarea trotuarelor este prioritatea absoluta. Angajatii timPark n-ar trebui sa stea acasa, sau sunt considerati indispensabili in lupta impotriva virusului?