În Piața Libertății din Timişoara va avea loc cea mai mare lectură publică din România

În Piața Libertății din Timişoara va avea loc cea mai mare lectură publică din România

Miercuri, 7 iunie, la ora 11, în Piața Libertății va avea loc cea mai mare lectură publică din România – în Capitala lecturilor publice, Timișoara.

”În cadrul celei de a VIII-a ediţii ConCentrica, Se va citi din << Bleu ciel. Timișoara celestă>>, o antologie deopotrivă retro- și pro-spectivă de poezie realizată de BJT în 2022. Lucrarea conține extrase din poeți timișoreni dispăruți pe care BJT i-a (re)editat sau îi va (re)edita în ediții integrale: Ioan Crăciun, Adrian Derlea, Francisc Doda, Traian Dorgoșan, Valeriu Drumeș, Pavel Gătăianțu, Ion Monoran, Nicolae de Popa, Gheorghe Pruncuț, Dan Emilian Roșca, Marcel Turcu.

Spre a puncta simbolic caracterul de happening comunitar al manifestării, ne-am rezumat la menționarea generică a principalului partener: Comunitatea, urmând ca actanții să fie <<deconspirați>> la fața locului.

ConCentrica este organizată de către Biblioteca Județeană Timiș <<Sorin Titel>>, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Prima ediție, care a avut loc în 2016, a reunit peste 1000 de persoane, fiind cea mai mare manifestare organizată în jurul unei cărți, la propriu și la figurat, din istoria Orașului. Principiul definitoriu: comunitatea parcurge o carte, cartea parcurge comunitatea. Reprezentanții fiecărui grup citesc câte un poem, până la finalul manifestării fiind lecturat un întreg volum de versuri.

CITEŞTE ŞI: Marius Pădurean și Adelina Stanciu, vicecampioni mondiali la dans

Lecturile publice marca BJT sunt singurele concepte de eveniment literar din istoria Timișoarei care au fost preluate și organizate și în alte centre culturale: Cluj, Craiova, Sibiu, Brașov, Reșița, Lugoj etc, generând un fenomen unic. În 2016, juriul Galei <<Oamenii Timpului>> sublinia că <<lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură>>”, subliniază Tudor Creţu, directorul BJT şi iniţiatorul acestui valoros proiect cultural.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *