În județul Timiș, sunt disponibile 3.655 de posturi în învățământ. Procesul de mobilitate a cadrelor didactice este în desfășurare

usnews.com

Organizarea şi desfășurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar reprezintă un proces amplu, care se întinde pe durata aproape a unui an, având în vedere că debutează la începutul anului calendaristic și continuă și după începerea noului an școlar prin concursurile organizate la nivelul unităților de învățământ, completarea posturilor neocupate sau care, între timp, rămân vacante. Întreg procesul mobilității cadrelor didactice cuprinde o suită de etape de transfer, pretransfer, întregire a normei didactice, cereri de menținere în activitate a profesorilor pensionari sau de restrângere a activității, completarea normei didactice, concursuri ș.a.m.d. Pentru profesori, înseamnă goana după hârtii, pentru inspectorii departamentului de resurse umane, muncă asiduă în analizarea dosarelor și gestionarea datelor. Procedura de desfășurare a etapelor și condițiile de participare sunt reglementate printr-o metodologie stufoasă și alambicată, pe care doar specialiștii din domeniu și cadrele didactice cu experiență o pot desluși cu claritate. În acest context, nu e de mirare că pe grupurile de discuții online create pe această tematică sunt postate, în mod constant, mii de întrebări adresate de cadrele didactice sau de cei care doresc să îmbrățișeze o carieră în acest domeniu, ce conțin nelămuriri cu privire la modalitatea de parcurgere a etapelor de mobilitate, desfășurarea concursurilor, calificare, evaluare, repartizare, reconversie profesională ș.a.m.d.

Concursul de titularizare a cadrelor didactice este poate cel mai important moment din procesul mobilității, deși, în ultimii ani, din cauza numărului redus de posturi, acesta devenit mai degrabă unul de ocupare pe o perioadă determinată a unei catedre cu un număr adesea incomplet de ore. Teoretic, concursul e pentru titularizare, practic, cele mai multe posturi nu sunt titularizabile. Așa se face că mulți profesori sunt nevoiți, în fiecare an, să participe la acest concurs pentru putea obține un post în învățământ.

La nivelul județului Timiș, în prezent sunt disponibile 3.655 de noi posturi, dintre care 870 complete și 242 titularizabile (199 fiind în zona urbană). Lista posturilor disponibile poate fi consultată pe site-ul ISJ Timiș. Datorită celorlalte etape din cadrul procesului de mobilitate a cadrelor didactice care se vor succeda până în 29 iulie, dată la care este programată proba scrisă a concursului național de titularizare, nu este exclus ca o parte dintre posturile vacante să se ocupe între timp. Potrivit inspectorului școlar general Marin Popescu, nevoia cea mai mare de cadre didactice în învățământul preuniversitar timișean din acest an, cauzată și de pensionarea multor profesori, se îndreaptă către mediul preșcolar, ciclul primar și disciplina de matematică.

Cei care susțin concursul de titularizare trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă pentru a putea ocupa un post, titularizabil sau nu, în prima ședință de repartizare a posturilor disponibile. Candidații care obțin note cuprinse între 5 și 7 vor putea alege un post doar în următoarele ședințe de repartizare, dintre cele rămase neocupate în sesiunea anterioară. În ceea ce privește proba practică, susținută de candidați imediat după perioada alocată înscrierilor, nota de trecere este 5, însă pentru a putea ocupa un post titularizabil, candidații trebuie să obțină și la această probă cel puțin nota 7. Proba practică constă în susținerea unei lecții de către candidați într-una dintre unitățile de învățământ stabilite de inspectoratele școlare. În plus, cei care optează pentru un post care presupune predare în limba minorităților sunt obligați să susțină și o probă orală de limbă. Anul trecut, din cauza situației pandemice, proba practică nu a mai avut loc, iar proba de limbă s-a desfășurat online. Deocamdată, pentru acest an Ministerul Educației nu s-a pronunțat cu privire la susținerea probei practice, însă, în situația în care starea de alertă va fi prelungită este posibil ca aceasta să nu se mai desfășoare nici de această dată sau să aibă loc online. După concursul de titularizare, va avea loc cel de suplinire pentru orele rămase vacante, de această dată nota minimă pentru promovare fiind 5. La concursul de suplinire se pot prezenta și candidați care nu au studiile necesare complete, aceștia urmând a fi încadrați ca necalificați. Pe parcursul anului, norma didactică se poate întregi cu alte ore libere, în cazul în care acestea există.

Ca element de noutate, în acest an verificarea dosarelor celor care se înscriu la concursul de titularizare s-ar putea desfășura sub o altă formă la nivelul județului Timiș, prin confruntarea ulterioară a înscrisurilor (depuse în prealabil în format fizic la sediul inspectoratului școlar) de către inspectori în sistem online împreună cu candidații. Este o măsură avută în vedere de conducerea ISJ Timiș pentru siguranța persoanelor implicate în această activitate, întrucât, în acest mod, s-ar reduce timpii de interacțiune, eliminându-se astfel riscul de expunere atât a candidaților, cât și a inspectorilor care le preiau dosarele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *