În atenția contribuabililor timișeni: Declaraţia unică 2021 are un nou termen de depunere. Modelul formularului, actualizat de ANAF

În atenția contribuabililor timișeni: Declaraţia unică 2021 are un nou termen de depunere. Modelul formularului, actualizat de ANAF

Declaraţia unică va avea un nou formular în 2021 şi un termen extins pentru depunerea la ANAF. Potrivit unui proiect de Ordin al ANAF, formularul declaraţiei unice va fi actualizat cu secţiuni dedicate beneficiarilor de drepturi de autor, avocaţilor şi profesioniştilor care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic pe perioada pandemiei de Covid-19 şi care vor plăti impozit, CAS şi CASS pentru sumele încasate de la stat. De asemenea, termenul de trimitere la Fisc a declaraţiei unice privind veniturile estimate în 2021 şi veniturile realizate în 2020 va fi extins până la 25 mai.

Din 2021, termenul anual pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor este 25 mai, în loc de 15 martie. 25 mai este și ultima zi pentru plata taxelor aferente veniturilor din 2020.

Declaraţia unică trebuie depusă de persoanele fizice autorizate şi de alte persoane ce obţin venituri din profesii liberale (activități independente), sau alte surse extrasalariale (ex. chirii sau dividende).

Prin intermediul declaraţiei unice depuse anul acesta, contribuabilii vor declara ce venituri au avut în 2020, dar şi ce venituri estimează că vor avea anul acesta.

În plus, ANAF a lansat, în dezbatere publică, un proiect pentru modificarea modelului declaraţiei unice.

Schimbările sunt necesare pentru a include în formular, printre altele, două secţiuni distincte pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice care au primit indemnizaţii de sprijin de la stat, în 2020.

Persoanele care au primit, în 2020, indemnizaţia de sprijin în valoare de 4.072 de lei brut, lunar, pe perioada întreruperii activităţii, trebuie să achite, până pe 25 mai, impozitul de 10% pentru aceste sume, dar şi contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS).

În total, 41,5% din sumele oferite ca indemnizaţii de sprijin se vor întoarce în contul statului, sub formă de taxe.

Veniturile din aceste indemnizaţii nu se iau în considerare la determinarea plafonului de 12 ori salariul minim pe economie, plafon ce se utilizează la determinarea obligaţiilor/scutirii la plată a asigurărilor sociale obligatorii.

Asta pentru că, în mod normal, PFA-urile datorează CAS şi CASS numai dacă veniturile anuale depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară, adică 27.600 de lei.

Totuşi, suma ar putea să crească în curând, ţinând că Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie cu 70 de lei, până la valoarea de 2.300 de lei.

sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.