Imagini din comunism, în expoziţia „Antinostalgia”

Imagini din comunism, în expoziţia „Antinostalgia”

Imagini din comunism, în expoziţia „Antinostalgia”

Muzeul Ororilor Comunismului în România în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Timișoara va deschide vineri, la ora 17, la Palatul Baroc, „Antinostalgia”, o expoziție de fotografii și colaje realizate de Andrei Pandele și Ion Isaila, care transpune pe simeze fenomenul nostalgiei revizitat printr-o analiză critică a prezentului.

„«Antinostalgia» investighează relația dintre public și memoria individuală a vieții private.

Revizitarea trecutului constituie un efort cathartic în care privitorul, indiferent de vârstă, intră în contact cu amintirile unei epoci la care a fost martor sau a asistat prin prisma mărturiilor.

«Antinostalgia» este, de fapt, un vaccin pentru nostalgie, unde reacțiile se pot manifesta pe un spectru larg al emoțiilor, în care acceptarea sau refuzul trecutului reprezintă un proces de vindecare și cunoaștere personală.

Cele două valențe ale memoriei, cea afectivă, respectiv cea colectivă, se completează într-un arhipelag fotografii și colaje definite ca borne ale amintirii unei ere dominate de cultul personalității lui Ceaușescu.

Artistul Ion Isaila este cunoscut publicului român prin lucrările sale de grafică și colaje din seria celor concepute în Germania, după ce a părăsit România.

Sunt inspirate din viața în România anilor ’80, numite de noi «colaje-manifest», prin care se angaja atunci să semnalizeze abuzurile regimului ceaușist și neajunsurile cetățenilor, adresându-se nu galeriilor de artă, ci vizând direct publicul german și român, într-un impuls genuin de activism social și cultural.

CITEȘTE ȘI: Într-un oraș din vestul țării credincioșii așteaptă cu groază duminica. Biserica îi terorizează cu boxele

Fotografiile lui Andrei Pandele oferă poate spectrul cel mai larg de imagini ale României lui Ceaușescu. Arhitect de meserie, Andrei Pandele este unul din principalii fotografi clandestini și curajoși ai «epocii de aur».

După cum însuși declara, el nu a acționat împotriva comunismului, ci a fotografiat ce era in jurul lui. Considerăm că instantaneele și compozițiile sale reprezintă o capsulă a timpului unde se păstrează o lume reală, pe care suntem îndemnați să nu o idealizăm, sau să nu ne dorim să o retrăim”, subliniază organizatorii expoziţiei.

Aceasta va fi găzduită de Muzeul de Artă până în data de 20 iulie și poate fi admirată de miercuri până duminică, între orele 13 -21.

„Antinostalgia”- o expoziție de fotografii și colaje, face parte din cadrul evenimentelor dedicate conferinței „Granițe și transferuri” organizată, în perioada 15- 17 iunie 2022, la Timișoara, de Societatea de Studii Românești împreună cu Universitatea de Vest, Muzeul Ororilor Comunismului în România și Muzeul Național de Artă Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *