Imagini dezolante, care te scot din… fire

fire centru 1

Puţine proiecte edilitare au iscat atâtea controverse precum cel privind reabilitarea centrului istoric al Timişoarei.

După o primă variantă a Pieţei Libertăţii fără pic de vegetaţie, vocea nostalgicilor a fost destul de puternică pentru ca municipalitatea să percuteze şi să sădească, totuşi, nişte copaci în zonă.

La rândul ei, lăsată la urmă pentru că s-a decis valorificarea unor vestigii arheologice, Piaţa Sfântul Gheorghe se prezintă bizar, sub formă de piscină fără apă, astfel că nu sunt deloc puţini cei care îi regretă vechiul aspect. Nici statuile moderniste, cu mici excepţii, nu i-au încântat pe foarte mulţi. Suntem, însă, pe tărâmul gusturilor şi există şi voci apreciative vizavi de noul aspect al centrului istoric. Numai că ne e greu să înghiţim găluşca aşa-zisei modernizări a reţelelor.

Cârpăceli de trei lulele, intitulate… modernizare

Oficial, inclusiv reţelele de utilităţi din centru au fost reabilitate. Şi, evident, recepţionate. Nu există însă stâlpi de susţinere a cablurilor, în perimetrul reabilitat.

Ăsta e un lucru bun. Avem, în schimb, canale tehnice pe toate străzile supuse modernizării. Fapt, desigur, pozitiv.

Numai că imobilele istorice sunt din greu încărcate cu fire de curent, internet, telefonie, cablu TV. Chiar şi o parte din reţeaua de iluminat e alimentată prin fire care spânzură pe bătrânele faţade.

În schimb, din canalele tehnice se iţesc, lângă poţile clădirilor, tuburile în care ar fi trebuit instalat, în mod normal, tot păienjenişul de cabluri. După ce s-au băgat în toată tărăşenia 53 de milioane de lei, plus 12,5 milioane de lei cu titlu de TVA, e de-a dreptul jenant să numim modernizare această adevărată cârpăceală.

Meșterul Dorel a făcut colosale eforturi de imaginație pentru a agăța în cele mai felurite locuri cabluri peste cabluri. Le găsim din greu nu doar pe clădiri, ci și în bătrânii copaci din fața fostei Garnizoane!

Creativitatea întru amplasat fire în dorul lelii îmbracă forme dintre cele mai diverse. Bunăoară, cablul de electricitate care se prelinge pe peretele unei clădiri trece apoi prin coroana unui arbore, se încolăcește finuț după o ramură, de unde e întins până la imobilul pe care îl alimentează. La un vânt mai zdravăn, adio curent pentru respectivii locatari!

Asta chiar în Piața Libertății. Tot acolo, Dorel nu s-a sfiit să-şi agaţe firul de unul dintre şuruburile plăcii ce aminteşte de vizita lui Mihai Eminescu în capitala Banatului. Foarte cultural, nu-i aşa? Cineva a luat bani grei pentru toată cacealmaua.

Mai condamnabil este faptul că „specialiștii” primăriei au achitat cu seninătate o căruţă de parale pentru închipuita modernizare a reţelelor de utilităţi, care nu-i, iată, decât o jalnică păcăleală.

fire-centru-3

fire-centru-4


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Imagini dezolante, care te scot din… fire

  1. asta nu mai e reabilitaré ci bãtaie de joc.se poate face o plângere penală de către asociațiile de locatari afectate..numai așa se poate afla ce s-au cheltuit pentru așa.. lucrări..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *