Imagini care dau fiori, din zonele în care există pericol de inundații, în Timiș

alerta inundatii

Situația hidrologică din județul Timiș este cât se poate de neplăcută, numeroase zone, aflate în diferite stadii de alertă, fiind monitorizate de autorități.

Vă reamintim că Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a făcut cunoscută situaţia hidrologică a cursurilor de apă aflate în bazinele Timiș și Bega, care până azi, 1 mai 2019, la ora 18, se află sub atenţionare hidrologică de cod portocaliu, ceea ce înseamnă creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale cotelor de inundație, conform avertizării hidrologice INHGA.

Cele mai importante depășiri ale cotelor de apărare se înregistrează pe râul Sașa, afluent al râului Bega, la stația hidrometrică (s.h.) Poieni, unde cota este de 112 cm (CP + 12 cm), pe râul Nădag, afluent al Timișului, la s.h. Nădrag, unde cota este de 14 cm (CI +14 cm) și pe râul Bistra, afluent al Timișului, la s.h. Obreja, unde cota este de 226 cm (F II + 76 cm), pe râul Sebeș, afluent al Timișului, la s.h.Turnu Ruieni unde cota este 334 (CI +14 cm), pe râul Rusca, afluent al Bistrei, la s.h. Voislova 238 (CI + 38 cm).

Se mai înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Bega și afluenții săi Gladna și Hăuzeasca din județul Timiș și pe afluenții Timișului din județul Caraș-Severin: Goleț, Bistra. De asemenea, afluentul Bârzavei din județul Caraș-Severin, Valea Mare, are cota de atenție depășită.

În urma intrării în vigoare a avertizării hidrologice Cod Portocaliu de inundații, valabilă între orele 09:10 – 18:00, la nivelul județului Timiș pe râurile din bazinele hidrografice ale afluenți de dreapta a râului Timiș și Bega – bazin superior amonte de Făget. Potrivit avertizării hidrologice, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale, creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de Inundație.

Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, începând cu ora 09:10, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor – etapa 1 (grupa operativă) la sediul ISU Timiș. De asemenea, au fost prealertate turele care asigură permanența la subunitățile din Lugoj și Făget și s-a dispus verificarea și pregătirea tehnicii de intervenție la inundații.

În cursul dimineții, pompierii timișeni au fost solicitați la câteva situații punctuale în localitățile Nădrag, Coșteiu de Sus, Crivina și Poieni, în care carosabilul sau gospodării au fost inundate, ca urmare a precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți.

De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să-şi păstreze calmul şi să respecte recomandările autorităților locale”, se arată într-o informare a ISU Timiș.

Foto: ISU Tim


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *