Hramul Catedralei, Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, un weekend atractiv pentru locuitorii oraşului. Programul evenimentelor

Restricții de circulație pentru organizarea a două evenimente de tradiție în Timișoara

Hramul Catedralei, Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, un weekend atractiv pentru locuitorii oraşului. Programul evenimentelor

Începutul de toamnă vine cu o importantă sărbătoare a orașului: Hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, însoțit de evenimentele asociate lui – Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, a anunţat Casa de Cultură a Municipiului Timişoara (CCMT).

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Joi, 14 septembrie 2023, ora 20:00, Piața Sfântul Gheorghe

„Minunile Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș” – spectacol-rugăciune, despre minunile Sfântului Iosif, cu actorii: Cătălin Ursu, Ana-Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu, Raul Bastean și Nuți Dorobanțu.

Interpretează: Alina Mihocaș și Corala „Contrast”. Dirijor: Vasile Bădescu

Se împlinesc aproape 400 de ani de când Sfântul Iosif a stins văpaia, prin puterea rugăciunii, devenind apărătorul pompierilor și tot aproape 400 de ani de pomenire neîntreruptă a numelui său pe pământ bănățean. Ne vedem, așadar, în Piața Sfântul Gheorghe, pentru a-l pomeni împreună, prin artă, pe Sfântul Iosif și pentru a-i cinsti, în amintirea sa, pe pompierii timișoreni și de pretutindeni.

 

Vineri, 15 septembrie 2023

ora 9:30, Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie Arhierească

ora 18:00, Parcul Rozelor, Spectacol și joc de Rugă

Încing jocul de Rugă orchestra și dansatorii de la Ansamblul „Timișul”, însoțiți de soliștii Lioara Boșcu, Carmen Popovici-Dumbravă, Zorica Savu, Adrian Stanca, Dumitru Stoicănescu și Ramona Vița.

Dirijor: Deian Galetin. Coregrafi: Maria Dudău-Topciov și Ciprian David

 

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18:00, Parcul Rozelor

Ziua Minorităților

„Ruga este, pentru comunități, un prilej de întâlnire cu cei dragi, care îți calcă pragul, în zi de sărbătoare. Astfel, pe 17 septembrie, Parcul Rozelor va fi gazdă pentru prietenii noștri, reprezentanți ai multiculturalității timișorene, care nu este și nu trebuie să devină niciodată un clișeu, ci trebuie cultivată și dusă mai departe, cât mai departe, peste timp.

Ne vedem, așadar, în Parcul Rozelor, cu ucraineni, nemți, unguri, sârbi, bulgari, evrei și cu toți cei cu care împărțim pământul binefăcător al Timișoarei, de veacuri sau din vremuri mai noi. Invitați speciali: Urban Verbunk (Ungaria) și stegarii din Carpineto Romano (Italia)”, a transmis CCMT.

 

URBAN VERBUNK

Cu Urban Verbunk vom avea o experiență artistică spectaculoasă, cu un mesaj extrem de puternic, dincolo de cuvinte.

S-au făcut remarcați în lumea întreagă, prin spectacole atipice: dansuri folclorice maghiare, interpretate pe muzică de operă sau reinterpretate în cheie contemporană, așa cum este

„Dansul elementelor”, care va fi prezentat publicului timișorean.

Un spectacol-semnal de alarmă, despre relația dintre Om și Pământ, care aduce pe scenă apă, foc, aer și pământ. Vor evolua pentru noi șapte dansatori acrobați, printre care și cel mai rapid dansator de coregrafie folclorică din lume, Ahmed Moussa.

 

STEGARII DIN CARPINETO ROMANO

Încă din Evul Mediu, în Carpineto se obișnuia să se organizeze turnee și jocuri ecvestre în cinstea Sfântului Augustin. Ca premiu, câștigătorului i se oferea o pânză colorată prețioasă, paliumul, pentru a fi fluturată în semn de victorie înaintea învinșilor.

„Sbandieratori e Musici dei 7 Rioni Storici” sunt purtători ai acestui străvechi obicei, din dorința de a păstra vie tradiția artei drapelului, în toate formele ei de expresie: folclorice, tradiționale culturale și sportive.

Aparițiile lor sunt mereu captivante și spectaculoase. Frumusețea vizuală este combinată cu plăcerea cadențelor muzicale ale tobelor. Costumele prețioase sunt lucrate manual, în stil renascentist și baroc.

 

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 18:00, Parcul Rozelor

Ruga Tinerilor

„Ruga Tinerilor” este expresia dorinței noastre de a duce mai departe tradiția, obiceiurile, jocul și cântul popular, cu implicarea tinerilor timișoreni.

În program: spectacol cu Ansamblul „Timișul” Tineret; poezie dialectală cu copiii de la Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara; „Cântec, joc și grai străbun”, cu laureații concursului omonim, organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Seara se va încheia cu jocul de Rugă, însuflețit de talentații tineri soliști Alexandra Acs, Maria Bartulov, Ana-Gabriela Coțe, Dorinel Gavriluț-Pârvoni, Ana-Maria Moldovan, Georgiana Necșa, Bianca Opăriuc, Denisa Peia, Maria Șaptebani, Vlad Văcaru și Adonis Vojin (Serbia).

CITEŞTE ŞI: Alături de copiii cu distrofie musculară


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *