Hoții de metale au pus, din nou, ochii pe cimitire. Mormântul sculptorului Peter Jecza, vandalizat

Hoții de metale au pus, din nou, ochii pe cimitire. Mormântul sculptorului Peter Jecza, vandalizat

Hoții de metale au pus, din nou, ochii pe cimitire. Mormântul sculptorului Peter Jecza, vandalizat.

Un monument funerar, instalat pe mormântul sculptorului timișorean Peter Jecza, a fost furat de persoane neidentificate. Familia artistului a depus plângere la poliție și face un apel la cei care pot ajuta la găsirea sculpturii metalice. Soția acestuia, Sorina Jecza, declară că este dispusă să răscumpere opera de artă, dacă va mai fi găsită.

Vandalizarea mormântului și furtul sculpturii s-au petrecut în noaptea de 28 februarie / 1 martie. Administratorii Cimitirului Eroilor, de pe Calea Sever Bocu, au sunat-o pe soția artistului defunct, pentru a o informa despre faptă, de abia sâmbătă, 4 martie. Asta, de abia după ce Sorina Jecza făcuse totul public, într-o postare pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Condiții ideale pentru schi, la Straja, la început de martie. Salvamontiștii explică regulile de comportament pe pârtie

Sculptura metalică are 2 metri înălțime și a fost realizată în China, după un proiect al lui Peter Jecza, parte dintr-o serie de monumente funerare.  Soția artistului defunct a declarat că nu se pune în discuție valoarea materială a operei respective și că se raportează doar la costul de execuție al acesteia, undeva sub suma de zece mii de euro. În locul sculpturii, pe piatra funerară, au rămas doar găurile fundației în care monumentul a fost ancorat.

“MEMORIE PÂNGĂRITĂ. MEMORIE FURATĂ. Ar fi trebuit ca lucrarea de sculptură pusă ca semn memorial funerar pe mormântul lui Peter Jecza acum 14 ani să amintească că atunci, în acel martie din 2009, el a plecat departe, în senin. Astăzi, găurile oribile ale vandalizării și furtului arată doar că noi cei de aici am rămas într-o lume tristă, ce și-a pierdut respectul,  omenia…Găurile astea – răni dureroase în inima credinței.”, a scris, pe Facebook, soția artistului.

Fenomenul furtului de obiecte metalice funerare nu este unul nou. Furturile din cimitire și vandalizarea mormintelor sunt la ordinea zilei. Fenomenul este favorizat și de faptul că Primăria Timișoara nu are stipulat clar în contractele cu firmele ce administrează cimitirele din oraș, paza mormintelor, instalarea de camere de supraveghere sau angajarea de paznici.

“Inițial, la mormânt am aranjat un mesaj, din litere de cupru. Au dispărut a doua zi după ce le-am montat. Acum căutăm sculptura. Suntem dispuși să o răscumpărăm, în caz că ea nu a fost dezmembrată ori topită, vândută la vreun centru de colectare a metalelor”, a declarat Sorina Jecza. Ea a mai povestit despre furtul unui ansamblu metalic expus în Piața Unirii, parte din lucrarea de diplomă a unui student la Facultatea de Arte a UVT. Lucrările, niște copăcei din metal, au fost descoperite, într-un depozit de reciclare a metalelor, din zona bulevardului Liviu Rebreanu. Asta, cu toate că în Piața Unirii există patrule ale Poliției Locale dar și camere video. Nu toate întâmplările regretabile de acest gen au un final fericit.

Furtul de garduri, stâlpi, structuri și sculpturi metalice din cimitirele timișorene este un fenomen de amploare și vechi de ani de zile. Poliția națională și cea locală cunosc fenomenul, dar paza cimitirelor rămâne o chestiune nerezolvată. Printre furturile cele mai mari se numără cele din Cimitirul Evreiesc, sau cele din cimitirul de pe strada Stuparilor, unde s-a furat cu totul gardul cimitirului, printre altele.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Hoții de metale au pus, din nou, ochii pe cimitire. Mormântul sculptorului Peter Jecza, vandalizat

  1. Licitațiile au avut loc ,dar este foarte complicat sa atribuie cimitirele .Cei responsabili nu au timp sa declare un ofertant . Astăzi detin fraurile administratia biroul cimitire din cadrul Primarie .Din luna iulie 2022 se tărăgănează ,poate doreste a facilita unui interpus ,,doamna de fier a cimitirelor “ …gratuitatea asta impusă da voie acestor incidente in care cei nevinovați suferă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *