Condiții ideale pentru schi, la Straja, la început de martie. Salvamontiștii explică regulile de comportament pe pârtie

Condiții bune de schi în Straja, Parâng și Râușor

Condiții ideale pentru schi, la Straja, la început de martie. Salvamontiștii explică regulile de comportament pe pârtie.

Sezonul de schi continuă în staţiunile montane din judeţul Hunedoara, iar vremea le-a permis administratorilor pârtiilor să lucreze la pregătirea acestora pentru sfârşitul de săptămână.

Iarna nu și-a spus încă ultimul cuvânt în stațiunile montane din județul Hunedoara, chiar dacă din punct de vedere calendaristic ne aflăm la începutul primăverii. Este iarnă toată regula la munte, unde stratul de zăpadă pe pârtii depășește binișor 30 de centimetri.

CITEȘTE ȘI: Început de primăvară, la Timișoara. Cum va fi vremea în weekend

Pentru ca ziua de schi să se încheie fără incidente, este obligatorie respectarea mai multor reguli. Acestea sunt reunite în ceea ce salvamontiștii numesc Decalogul schiorului, după cum explică șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, pentru radiotimisoara.

“Orice schior trebuie să se comporte astfel încât, în orice clipă, să nu pună pe celelalt de lângă el, în pericol. Asta este cea mai importantă regulă. Dacă pe cel de lângă tine nu îl pui în pericol, totul decurge normal. Cea de-a doua ar fi stăpânirea vitezei și a comportării, adică nu îți dai drumul pe schiuri în cea mai mare viteză fără să poți să le controlezi. Stăpânirea direcției, adică în orice moment să știi să urmezi o direcție pe care ți-o propui, nu să-ți schiezi haotic pe pârtie”, spune Ovidiu Bodean.

Există reguli și atunci când dorim să ne oprim pe pârtie, nu putem sta oriunde, pentru că i-am pune în pericol pe ceilalți schiori, precizează șeful Salvamont Hunedoara.

“Cei care se mai opresc pe pârtii și se întâmplă foarte des, mulți se opresc în mijlocul pârtiei sau fac un grup, de întâlnim doi, trei, ne-am revăzut pe pârtie și ne oprim în mijloc și ne apucăm de povestit. De obicei se opresc chiar în zona în care se îngustează și atunci e foarte greu să depășești și grupul, să te limitezi la lățimea pârtii. Oprirea se face pe marginea pârtiei, ca și urcarea”, mai spune Ovidiu Bodean.

Cei care aleg să vină la munte cu mașina au diverse variante. În Straja, care este cea mai căutată stațiune, mașinile pot fi parcate gratuit la stația de plecare a telegondolei în orașul Lupeni.

În plus, la Straja, este programat un nou concurs de schi. Înscrierile încep la ora 9.00, la Complexul Montana, iar concursul este de la ora 11,00, pe Pârtia Baloo.

În Parâng se ajunge cu telescaunul, iar la Râușor drumul este deschis și circulabil în bune condiții.
Straja, este programat un nou concurs de schi. Înscrierile încep la ora 9,00, la Complexul Montana, iar concursul este de la ora 11,00, pe Pârtia Baloo.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *