HIV/SIDA face ravagii în judeţul Timiş! Cine sunt bolnavii depistaţi recent şi care a fost calea de transmitere

Numărul noilor pacienți diagnosticați cu boala secolului 21, HIV/SIDA, continuă să se mențină ridicat, aproape 300 de cazuri fiind depistate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului trecut, potrivit statisticii realizate de compartimentul de specialitate din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală.

Noi pacienți în Timiș

Numai în prima jumătate a anului trecut, șase persoane din județul Timiș au fost diagnosticate ca fiind infectate cu virusul imunodeficienței umane. La acestea se adaugă, potrivit medicilor, alte câteva zeci care încă nu ştiu că au virusul HIV.  O statistică similară vizează și județul Arad, în Hunedoara fiind depistate doar două noi cazuri, în timp ce în Caraș-Severin nu a fost semnalat nici unul.

”Spre deosebire de București, unde mare parte dintre noii pacienți au contactat infecția ca urmare a utilizării de droguri injectabile, în partea de vest a țării situația este diferită, consumatorii de aici preferând pastilele Extasy. În județul nostru, calea de transmitere este BSB (Bărbați Sex cu Bărbați). Toți pacienții recent depistați sunt tineri. În evidențele noastre avem circa o sută de persoane cu infecție HIV/SIDA”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Pe plan național, mai mult de 60 la sută dintre persoanele recent depistate cu virusul imunodeficienței umane au contactat infecția pe cale heterosexuală, procentul celor cu transmitere BSB fiind de doar puțin peste 17 la sută, procent similar cu cel al persoanelor afectate în urma consumului de droguri injectabile. Aproape trei sferturi dintre cazurile noi vizează sexul tare și segmentul de vârstă 25-29 de ani.

Potrivit Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, în România, la ora actuală, circa jumătate dintre cei peste 14.000 de pacienți depistați cu infecție HIV/SIDA între 1985 și 2016, au contactat virusul în spital, prin internări repetate şi tratamente injectabile sau chirurgicale ori transfuzii de sânge la sfârşitul anilor ’80 și începutul anilor ’90.

Varianta online a virusului HIV

Pentru a-i face pe români să conștientizeze importanța testării chiar și în lipsa unui simptom specific infecției, ARAS (Asociația Română Anti-SIDA) a creat Internet_HIV, varianta online, inofensivă, a virusului. Un fișier cookie, care nu prezintă nici un simptom în dispozitiv, dar care, la un timp după, îți arată o serie de mesaje pe internet care să te facă să înțelegi că, la fel cum ai contractat acest fișier fără niciun simptom, poți contracta și virusul HIV. Campania are rolul de a crește numărul românilor care fac testul HIV, deoarece, dacă este depistat la timp, virusul poate fi ținut sub control.

Potrivit ARAS, singurele simptome ale virusului HIV sunt asemănătoare unei răceli ușoare și se manifestă doar în faza incipientă a bolii. După primul stadiu de infecție, virusul devine asimptomatic și poate rămâne în acest fel pentru o perioadă lungă de timp. Din acest motiv, singurul mod de a depista virusul HIV este un test special.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “HIV/SIDA face ravagii în judeţul Timiş! Cine sunt bolnavii depistaţi recent şi care a fost calea de transmitere

  1. Asa trebuie ca, statul si-a batut joc de bolnavi iar parlamentarii au spus public ca, noi cei cu virusul HIV nu mai are rost sa traim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *