Haosul urbanistic, la ordinea zilei într-o comună de lângă Timişoara

dumbravita 11

Dacă în urmă cu zece ani era singur pe stradă, acum, Gabriel Țibu s-a trezit cu un mini-bloc lipit de gardul casei sale…

 

Când a renunțat, cu zece ani în urmă, la agitația din Timișoara și a început să-și ridice o casă în Dumbrăvița, pe Strada Țarcului, Gabriel Țibu nu și-a imaginat nici un moment că intimitatea și liniștea la care a visat nu vor dura prea mult. La începutul anului trecut, domnul Țibu a constatat cu surprindere că, în imediata sa vecinătate, practic gard în gard, începe construirea unei clădiri mult mai mari decât a sa.

Deși în propriul certificat de urbanism, eliberat de Primăria Dumbrăvița în 2007, scria că în zona respectivă se admit maximum două apartamente pe parcele de 600 de metri, conform unui HCL din 2006, la fața locului se prefigura acum o altă realitate. Revoltat, Gabriel Țibu a început să bată la ușile diverselor autorități, semnalându-le neregulile sesizate la construcția vecină, însă rezultatul a fost nul.

Inspectoratul Regional în Construcții Vest i-a redirecționat petiția spre Primăria Dumbrăvița, de unde nu i-a venit nici un răspuns. La rândul său, prefectul Mircea Băcală a transmis memoriul omului către arhitectul-șef al Consiliului Județean Timiș. Specialiștii CJT împreună cu funcționarii Primăriei Dumbrăvița s-au deplasat la adresa indicată și au constatat că, într-adevăr, procentul de ocupare a terenului (POT) depășește limita maximă de 35 la sută din întreaga suprafață a parcelei, vizita autorităților încheindu-se cu un proces-verbal de constatare și sancționare. Și cam atât.

casa dumbravita 2

În cazul clădirii de lângă casa domnului Țibu, POT-ul de 35 la sută rămâne doar o glumă bună

 

Gabriel Țibu a mai aflat din răspunsul formulat în scris de CJT următoarele: „Caracterul zonei a fost rectificat prin aviz de principiu PUG Dumbrăvița, aprobat cu HCL nr. 88/20.11.2014, în locuințe individuale și colective”.

Ca atare, n-a mai interesat pe nimeni că, în perimetrul respectiv, oamenii își ridicaseră, cu ani în urmă, locuințe individuale, tocmai pentru că regulamentul local de urbanism le garanta că nu se vor trezi cu locuințe colective lângă ei.

Nu, dacă interesele investitorilor imobiliari o cer, iar aceștia știu pe ce pârghii să apese, Primăria Dumbrăvița execută cu promptitudine toate modificările necesare în legislația locală, astfel încât rezultatul nu poate fi decât unul singur: un talmeș-balmeș urbanistic.

strada tarcului

Când s-a asfaltat Strada Țarcului, pietonii au fost uitați, absența trotuarelor încadrându-se în logica lui „las’ că merge și-așa”

 

De asemenea, de cele mai multe ori, nu doar în cazul de față, POT-ul de 35 la sută rămâne stabilit doar pe hârtie, fiindcă în realitate construcțiile ocupă o suprafață mult mai mare decât acel procent. Iar reacția autorităților este, după cum s-a văzut, una mai mult decât anemică: o amendă și cam atât.

Și cazul lui Gabriel Țibu nu este unul singular în Dumbrăvița, exemplele de încălcare grosolană a legislației sunt numeroase, însă autoritățile locale își văd nestingherite de „treabă”…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

13 thoughts on “Haosul urbanistic, la ordinea zilei într-o comună de lângă Timişoara

  1. Veniti pe str. Mures si sa vedeti la nr.7 un proprietar si-a imprejmuit locul din fata casei- DOMENIUL PUBLIC – ca sa poata repara clime auto. A pus placute cu parcarea interzisa.Vecinul de langa el asisderea, Pe strada principala langa benzinaria Petrom VULCANIZARE pe trotuar. Asa e cand te gospodaresc mascaricii astia doi; Primarul si viceprimarul. Regimul de inaltime nu se respecta.

    1. + vulcanizarea de langa peco care mai tot timul blocheaza trotuarul cu masini la vulcanizat, + muuuult praf si noroi pe trotuare + muuulte denivelari, si as putea continua cu inca vreo 10 plusuri din-astea.

  2. Comuna este foarte prost gospodarita. Apa potabila e nepotabila; plina de calcar si alte ingrediente. Bateriile sanitare ,cabinele de dus pline de calcar. Strazi fara trotuare. Pe strada cu depozitul Egeria ( la intrarea in comuna depozit de materiale de constructii ) se construieste un bloc care i-a nenorociti pe locatarii din prejma. Sensul giratoriu de la Kaufland este imens; o banda de circulatie in loc de doua ca traficul sa decurga normal. Nu mai spun de padurea de stalpi pentru troleibuz cu marcaje ciudate intre cele doua sensuri de circulatie,La scoala nu este un semafor si stau doi comunitari ascunsi dupa stalpi , dar este la banca sa treaca primrul care este. Conduc samsarii de terenuri care construiesc ca sa revanda. Un primar fara viziune si spirit gospodaresc.

  3. La fel se intampla si in Giroc. Oamenii aleg sa se mute la case pentru a scapa de agitatia urbana sau pentru intimitate si se trezesc cu „Casa Poporului” in spatele casei. Primarul si arhitectul sunt mana in mana cu dezvoltatorii, care, pentru ca au fost bine platiti, autorizeaza fara scrupule cele mai nesimtite proiecte.
    Rusine, d-lor primari!

  4. In Bucuresti…exista niste ordine judecatoresti care prevad distrugerea cladirilor care au incalcat PUG / PUZ … aici probabil se va intampla la fel in viitorul apropiat…cei care au construit ar trebui sa-si tina banii in banca pentru ca in viitor isi vor construi alte imobile pe acele terenuri… PS: Probabil se va intampla acest lucru doar in momentul inc are PSD-istii dispar din primarie…

  5. Ai dreptate Eugenia , Girocul este cel mai reprezentativ în acest sens vis a vis de haosul urbanistic , dar ce urbanism , depinde de terenurile celor interesați și binecuvântați cu astfel de „ achiziții ” , clica primarului antic și de demult , oare până când .

  6. Pe strada bruxel colț cu Cetinei proprietarul a ieșit 4 metri cu gardul pe domeniul public și nu se ia nici o măsura , a făcut un bloc fără locuri de parcare care este Inchiriat la negru.

Lasă un răspuns