HALUCINANT! Nouă copile care nu au împlinit 15 ani au devenit mame în maternitățile din Timiş

Mai mult de 4 din 10 mame sub 15 ani din UE sunt din România. Un județ din vestul țării, în top

Județul Timiș bate Republica Cehă în privinţa nașterilor la o vârstă fragedă. Numai în primele patru luni ale acestui an, nouă copile care nu au împlinit 15 ani au devenit mame în maternitățile timișene.

Pentru întreg anul 2015, cifra este dublă, precizează reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș.

”În Cehia, se înregistrează opt nașteri pe an la o vârstă mică a mamei, în timp ce în România sunt aproape 700 de mame sub 15 ani”, a precizat, la Timișoara, prof. dr. Nicolae Suciu, manager al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului București și președinte al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Trupuri de copii

Majoritatea fetițelor însărcinate au trupuri de copii. Abia au pășit în pubertate. Mici de înălțime, fără a avea dezvoltate vizibil caracterele sexuale, copilele își valorifică însă funcțiile de reproducere. Aproape toate nu au nici o noțiune clară despre reproducere, deși au consimțit să aibă raporturi sexuale. Cele mai multe cred că trebuie evitată perioada menstruației pentru a nu rămâne însărcinate și nu își explică cum de totuși vor deveni mame. Pe unele le susțin familiile, pe altele nu. Lipsa de perspectivă însă le unește pe toate. Și totuși, undeva aproape, un scâncet de copil anunță că i-e foame, iar copila mai mare se ”joacă” de-a mama…

În 2015, unul din 46 de copii a fost născut în Timiș de mame minore

”În anul de referință 2014, au fost peste 660 de mame sub 15 ani și aproape 18.000 (adică una din zece mame – n.r.) cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Aceste mame nu şi-au terminat ciclul de educaţie. Ce capacităţi maternale au, când ele nu şi-au terminat ciclul de formare?”, spune prof. dr. Nicolae Suciu.

În 2014, numai la Maternitatea ”Bega” din Timișoara au fost înregistrate 77 de mame minore, iar la ”Odobescu”, 76. Date statistice arată că, anul trecut, în județul Timiş, una din 46 de fete a devenit mamă înainte de majorat, iar una din 340 nu are mai mult de 14 ani. Conform datelor parțiale oferite de DGASPC Timiș, în primele patru luni ale acestui an, 49 de fete sub 18 ani au adus pe lume un copil. Potrivit medicilor ginecologi timișoreni, cifrele cresc de la an la an.

Viitor compromis

Pe lângă stigmatul societății, situația financiară precară, imposibilitatea de moment de dezvoltare profesională, multitudinea de probleme ce țin de îngrijirea nou-născutului, o naștere la vârste fragede implică o serie de riscuri medicale, susțin specialiștii, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copil. Din cauza imaturității sistemului genital și a unui bazin osos incomplet dezvoltat, venirea pe lume a unui copil înainte de împlinirea vârstei de 18 ani impune ajutor obstetrical, respectiv operație de cezariană în cea mai mare parte dintre cazuri.

Mai mult, mulți dintre copiii cu mame minore vin pe lume prematur. Viitorul acestor bebeluși poate fi compromis fie de anemie, malformații sau predispoziție la îmbolnăviri ori de dezvoltare psihosomatică afectată, întârziere intelectuală, dizabilități de dezvoltare și de comportament.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “HALUCINANT! Nouă copile care nu au împlinit 15 ani au devenit mame în maternitățile din Timiş

Lasă un răspuns