Guvernul vrea să înființeze Poliția Prețurilor | Ce amenzi îi aşteaptă pe cei care încalcă legea

https://renasterea.ro/romania-campioana-ue-la-morti-in-accidente-rutiere-ce-solutii-are-ministrul-transporturilor-sorin-grindeanu/

Autoritățile pregătesc o Ordonanță de Urgență pentru a înființa poliția prețurilor. Ce sarcini va avea, ce amenzi va da celor care încalcă legea.

Potrivit proiectului poliţia prețurilor va da amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri „nejustificat de mari”, reducerea producției sau vânzărilor ori acumularea de mărfuri.

Noul proiect de lege este gândit de Consiliul Concurenței și reincriminează specula, dar prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege și doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc speculativ.

CITEȘTE ȘI: Incendiu izbucnit într-un bloc din vestul țării. 10 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

se interzice ” practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru un preț crescut în mod artificial”.

ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.

Situațiile de concurență neloială sunt extinse, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.

Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ are ca scop crearea unui cadru legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncționalități evidente ale pieței, în perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză, conform antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *