Guvernul promite AJUTOARE financiare pentru comunităţile lovite de furtună. Carmen Dan vine, luni, la Timişoara

Primul ministru Mihai Tudose a declarat, duminică seara, că, în urma furtunii care a lovit judeţele din Vestul ţării, MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiş, iar Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate.

„A fost o urgie, transmit şi eu sincere condoleanţe. Din punct de vedere guvernamental e celulă de criză la Ministerului de Interne, la nivelul Prefecturii Timiş. Am făcut şi eu o evaluare, copaci căzuţi, acoperişuri rupte. (…)Important e ce se întâmplă la spitalul judeţean, care mi-a dat o veste bună, în afară de cele cinci morţi, unul dintre copii a fost deja operat, al doilea copil este pregătit pentru operaţie, cu diagnostic optimist. Nu ne putem lupta cu vremea. Toată zona medicală este concentrată pe cei răniţi”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.

El a spus că la nivelul Guvernului este prevăzut un buget pentru calamităţi şi comunităţile lovite de furtună vor fi ajutate.

„E foarte posibil ca pagubele să fie uriaşe. Este o primă evaluare. Noi avem în buget prevăzut un buget pentru calamităţi, vom ajuta comunităţile. Înţeleg că şi la Buziaş a fost la fel de grav, şi acolo au fost doi decedaţi”, a mai spus premierul.

Tudose a mai declarat şi că se gândeşte să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunţaţi toţi cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.

”Sunt ţări unde funcţionează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligaţi să trimită o avertizare. Ar trebui implementat şi la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic şi cât de disponibili sunt operatorii la aşa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi şi se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.

Carmen Dan merge, luni, la Timişoara şi Arad pentru a evalua pagubele

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, merge, luni, la Timişoara şi Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea şedinţă de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparaţiilor, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Ministrul nu poate pleca duminică seara întrucât condiţiile meteorologice nu permit efectuarea zborurilor în zonele afectate, au precizat aceleaşi surse.

Furtuna care s-a abătut duminică peste zona de vest a României au provocat opt decese (5 în Timiş, unul în Arad şi două la Bistriţa-Năsăud), alte 67 de persoane fiind rănite, conform mediafax.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns