Guvern: Rectificarea şi compensarea condiţiilor de detenţie, pe agendă/ 2 decembrie, zi liberă

guvern

Guvernul ar putea adopta miercuri rectificarea bugetară, dar şi un proiect de lege care prevede că, pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, deţinuţilor ar urma să li se scadă 3 zile din pedeapsa primită, fiind declararea zilei de 2 decembrie liberă.

Pe ordinea de zi anunţat de Executiv pentru şedinţa de miercuri figurează, printre alte puncte, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei, pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, deţinuţilor ar urma să li se scadă trei zile din pedeapsa primită. Prin condiţii necorespunzătoare, se înţelege un spaţiu de detenţie mai mic de trei metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deţinuţii care se află în astfel de condiţii necorespunzătoare de detenţie, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege. Reducerea ar urma să fie acordată din oficiu şi nu va fi condiţionată de vreo cerere, ea urmând să se aplice şi pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de ea deţinuţii aflaţi în spitalele penitenciarelor.

”Proiectul de lege îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocaţia de a beneficia de liberarea condiţionată, dacă îndeplinesc condiţiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiţii de supraaglomerare, însemnând un spaţiu mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut. În acest mod, măsura reglementată depăşeşte cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută – înscriindu-se în măsurile generale ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciare”, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, Guvernul va discuta şi proiectele de Ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

Pe ordinea de zi se află şi o hotărâre de Guvern, pentru salariaţii din sectorul public, prin care ziua de 2 decembrie 2016 se stabileşte ca fiind liberă. Astfel, aceştia vor lucra săptămâna viitoare doar luni şi marţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *