Gripa a intrat în România

gripa porcina

Primul caz de gripă a fost confirmat prin analize de laborator. La nivel național, au fost înregistrate, în prima săptămână a acestei luni, 82.341 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu aproape 37 la sută mai multe față de perioada precedentă. În județul Timiș au fost raportate 1.512 viroze respiratorii, dintre care în 22 de cazuri s-a impus supravegherea într-o unitate spitalicească. Totodată, în prima săptămână a lunii decembrie, 183 de timișeni au fost diagnosticați cu pneumonie, pentru 35 recomandându-se internarea în spital. În județul nostru nu a fost semnalat nici un caz de gripă, iar la nivel național au fost raportate 12 cazuri de formă clinică de boală și opt cazuri de infecții respiratorii acute severe. Analizele de laborator au confirmat diagnosticul de gripă cu virus gripal tip A, subtip H3, la un bărbat în vârstă de 62 de ani, din județul Constanța, care prezenta condiții medicale preexistente cunoscute, dar nu a fost vaccinat antigripal.

Unul din 600 de timișeni a fost vaccinat

În județul Timiș, au fost vaccinate doar 1.133 de persoane, iar în țară numărul celor imunizați ajunge la 77.419 de persoane din grupele la risc, în cadrul campaniei gratuite.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca, în sezonul gripal 2017-2018, 75 la sută dintre persoanele în vârstă să fie vaccinate antigripal, pentru că în rândul acestora există cel mai mare risc de boli grave și decese. Datele OMS arată că în jumătate din țările europene, printre care și în România, numai una din trei persoane în vârstă de peste 65 de ani se vaccinează. Recomandarea OMS vine în contextul în care peste 90 la sută dintre decesele asociate gripei au loc în rândul persoanelor vârstnice. În plus, în cadrul acestei categorii de vârstă au loc cele mai multe spitalizări din cauza gripei.

În sezonul 2016-2017, în țara noastră, au fost confirmate 22 de decese din cauza gripei. În total, au fost înregistrate 3.301 cazuri de gripă, din care cele mai multe au fost în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. În plus, jumătate din cazurile de gripă înregistrate (1.925 de cazuri) au necesitat internare.

Potrivit OMS, în fiecare an există între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe de gripă în toată lumea. Este îngrijorător că numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10 la sută dintre aceste cazuri. Reprezentanții organizației pledează și pentru vaccinarea altor categorii de persoane, printre acestea aflându-se copiii sub cinci ani, personalul medical și cel din instituțiile pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, femeile gravide și oricine are o afecțiune cronică, cum ar fi boli cardiace, pulmonare, diabet sau afecțiuni neurologice cronice.

În această perioadă are loc, în cabinetele medicilor de familie, campania națională de vaccinare antigripală gratuită. Astfel, vor fi vaccinate persoanele aflate în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire, adică cei în vârstă, copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și persoanele cu afecțiuni cronice. Pentru sezonul de gripă 2017-2018, Ministerul Sănătății a anunțat achiziționarea a peste un milion de doze de vaccine gripal sezonier, dublu față de anul precedent. Județul Timiș a primit, săptămâna trecută, 26.417 doze de vaccin.

Cum ne protejăm de îmbolnăvire

Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin strănut și tuse. Simptomele gripei includ: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap sau dureri musculare. Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă, pe lângă vaccinare, medicii recomandă respectarea câtorva măsuri de igienă: spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, acoperirea gurii și nasului cu o batistă în cazul strănutului, evitarea contactului cu alte persoane în situația de îmbolnăvire, interzicerea reutilizării batistelor. Specialiștii atrag atenția că virusul gripei și alți agenți patogeni respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât riscul de infecție crește prin atingerea obiectelor contaminate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *