Gripa face victime în România. Avertismentul specialiștilor: “E abia începutul”

Numărul îmbolnăvirilor de gripă și viroze, în scădere în ultima săptămână, anunță INSP. Timișul, printre județele cu cele mai multe cazuri

Începutul însorit de an cu temperaturi nesperate pentru această perioadă vine şi cu o avertizare din partea specialiştilor Centrului European de Control al Bolilor.

CITEȘTE ȘI: S-a întâmplat în Timiș: Produse cosmetice refolosite la salonul de înfrumusețare

Aceştia spun că circulaţia simultană a virusurilor gripale poate duce la îmbolnăviri pe bandă rulantă într-o perioadă scurtă de timp. Iar România nu este ferită de pericole, mai ales că numărul celor care se vaccinează împotriva gripei este cu mult sub media europeană. Până acum doi oameni au murit. Niciunul nu era imunizat.

O femeie de 47 de ani din Buzău a murit la spital, iar testele au arătat că avea gripă. La fel s-a stins şi un bărbat de 54 de ani din Dâmboviţa. Niciuna dintre victime nu îşi făcuse vaccinul gripal.

În total, până acum, au fost raporatate 177 de cazuri de gripă. Iar specialiştii avertizează că ar putea fi doar începutul, conform stirileprotv.ro

Pentru cei consideraţi în categoriile cu risc mare de îmbolnăvire, ministerul Sănătăţii a cumpărat 1,5 milioane de doze de ser imunizator, iar până la sfârşitul anului au fost vaccinate aproape 1,4 milioane de persoane. Mult prea puţin dacă ne gândim că doar vârstnici sunt peste 3,5 milioane în România, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda o rată de vaccinare de peste 75% a persoanelor care au trecut de 65 de ani″

Atât vaccinul distribuit de ministerul Sănătăţii, cât şi cel contracost din farmacii acoperă toate tipurile de virusuri gripale din acest sezon, spun specialiştii. De la data injectării durează între 7 şi 14 zile până când apar anticorpii protectori, iar doctorii cred că sezonul gripal s-ar putea prelungi până la începutul lunii aprilie.

Nu în ultimul rând respectați regulile de igienă: spălați va pe mâini cu apă și săpun, purtați masca de unică folosință, stați departe de cei bolnavi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *