Grevă în spitalele din judeţul Timiş

Sindicatele din învățământ au decis declanșarea grevei: ”17 mai, în intervalul 11-13! Facem apel la părinți să țină copiii acasă!”

Sindicatele din Sănătate nu cedează și anunță că își mențin decizia de a declanșa greva de avertisment luni, 7 mai.

În toate unitățile sanitare timișene, angajaţii nemulțumiţi de noile prevederi legislative în urma cărora le-a fost diminuat salariul vor protesta luni, între orele 9 și 11.

”Până acum, peste 800 de angajați și-au dat acordul pentru continuarea protestelor, iar lumea semnează în continuare. Este vorba în principal de categoriile care nu au beneficiat de creșteri salariale cu data de 1 martie și care au avut de suferit la salariu ca urmare a diminuării sau cumulării unor sporuri: moașele, chimiștii, biologii, biochimiștii, farmaciștii, tehnicienii și personalul TESA”, a precizat Livius Cârstea, liderul Sanitas Timiș.

CITEŞTE ŞI: Accidente în lanț, la Timişoara, după desființarea unei treceri de pietoni

Potrivit acestuia, greva generală programată pentru vineri, 11 mai, a fost suspendată. ”Decizia a fost luată în Consiliul Național Sanitas ca urmare a faptului că am fost programați la negocieri cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Întâlnirea va avea loc marți, 8 mai. Există o ofertă de modificare a legii salarizării și există șanse de rezolvare a altor câtorva puncte pe care le-am revendicat.

Urmează ca după ce vom vedea proiectul ordonanței de guvern să decidem în privința următoarelor acțiuni”, a completat Livius Cârstea.

Potrivit Federației Sanitas, acțiunile de protest au ca principal scop aplicarea și corectarea noilor reglementări salariale astfel încât niciun angajat din sistemul public de sănătate și din cel de asistență socială să nu sufere pierderi de venituri, iar creșterile salariale să fie corect și echitabil distribuite.

Potrivit sindicaliștilor, există două categorii de angajaţi – medici şi asistenţi – ale căror salarii au crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin alte şapte categorii care pierd lunar din venit sume care ajung să depăşească 1.000 de lei.

VEZI ŞI: Grindină cât oul de porumbel şi precipitaţii abundente în judeţul Timiş. Video

Reprezentanţii Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile neonorate ale guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia de a radicaliza formele de protest.

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt modificarea Legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30 la sută pe ordonator principal de credite care limitează acordarea sporurilor din noul regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.

Sindicatele din Sănătate sunt chemate marți la discuţii cu premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii muncii, sănătăţii şi de finanţe, legat de nemulţumirile acestora privind sporurile.

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sănătate au protestat, săptămâna trecută, în faţa guvernului, nemulţumiţi de reducerile salariale cauzate de plafonarea sporurilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *