Greva bugetarilor timişeni, la mâna parlamentarilor

protest finante 1

Legea salarizării unitare a stârnit controverse aprige în rândul funcţionarilor publici, nemulţumiţi de unele prevederi din proiectul actului normativ. Rând pe rând, şi-au manifestat indignarea angajaţii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Timiş, precum şi sindicatele din unele unităţi administrative teritoriale.

Finanţiştii au fost extrem de categorici, întrerupând lucrul preţ de două zile, până când au primit semnale că revendicările lor vor fi tratate cu mare atenţie. Conform proiectului de lege, veniturile angajaţilor din structurile teritoriale ale „Finanţelor” ar urma să scadă substanţial, fiind net inferioare celor de la centru.

Momentan, sindicalişti au reluat lucrul şi aşteaptă să vadă forma finală a Legii salarizării unitare, după ce aceasta va trece şi de Camera Deputaţilor. Liderul sindical Virginia Duţu este optimistă, având semnale că lucrurile evoluează într-un mod pozitiv pentru finanţişti.

În schimb, sindicatele din adminsitraţia publică locală au avut doar o replică palidă la proiectul actului normativ. Dintre cele 99 de primării din judeţul Timiş, doar 14 s-au aflat în grevă japoneză, restul angajaţilor nefiind atât de nemulţumiţi încât să recurgă la acţiuni de protest. Definitivarea legii va influenţa şi calendarul următoarelor acţiuni sindicale. (SILVIU FLORESCU)

Grevă de avertisment la Prefectura Timiș

Miercuri, între orele 10-12, angajații din cadrul Instituției Prefectului – Județul Timiș vor organiza la propriul sediu o grevă de avertisment. Participanții la greva japoneză vor purta ca semn distinctiv o banderolă albă pe brațul drept, fără a se întrerupe programul de lucru.

Principala nemulțumire se referă la politica salarială discriminatorie a Parlamentului României, a Guvernului României și a Ministerului Afacerilor Interne în raport cu funcționarii publici și personalul contractual din instituțiile prefectului, ale căror salarii sunt în momentul de față cu circa 50 la sută mai mici decât majoritatea celor din serviciile deconcentrate, consilii județene și primării.

„Este inadmisibil ca salariații prefecturilor, cei care au atribuții de îndrumare și control, precum și de verificare a legalității actelor administrative adoptate/emise de către autoritățile administrației publice locale și de coordonare și verificare a activității serviciilor publice deconcentrate, să aibă salarii de două ori mai mici decât salariații din aceste instituții/autorități publice”, se arată în comunicatul prefecturii.

De asemenea, protestul are în vedere modul discriminatoriu în care au înțeles să voteze deputații din Parlamentul României, care au respins un amendament la votul în plen la legea de aprobare a OUG nr.2/2017, care propunea majorarea cu 20 la sută a salariilor brute pentru angajații din prefecturi, în condițiile în care amendamente similare, ce vizau majorări salariale pentru angajați din alte autorități și instituții publice, au fost adoptate.

„Aprobarea acestui amendament nu ar fi produs un impact major asupra bugetului de stat, întrucât numărul angajaților din prefecturi este mult mai redus decât cel din oricare dintre instituțiile/autoritățile menționate. Este o situație paradoxală, și de neînțeles pentru angajații instituțiilor prefectului, ca dintre toate categoriile de bugetari, numai pentru instituțiile prefectului sa fie respinsă majorarea salarială”, arată angajații, care solicită majorarea cu 20 la sută a salariilor brute. (DANIELA DAMIAN)

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *