Graniţa cu Ungaria, deschisă larg pentru românii vaccinați

ungaria 1

Conform celor anunțate de Kelemen Hunor, vicepremier al guvernului României pe o rețea de socializare, „Cetățenii români vaccinați pot călători în Ungaria fără restricții! Această veste bună vine după ce Ungaria a fost trecută pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic, așadar cetățenii din Ungaria pot călători fără restricții în România.

Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca a precizat că se poate călători din România în Ungaria fără carantină, dacă persoana a primit deja primul vaccin în România și deține un document doveditor în acest sens, indiferent dacă acesta este cetățean maghiar, dublu cetățean român-maghiar sau cetățean român. Documentul doveditor poate fi în limba engleză și/sau română, mai exact fiind vorba despre adeverința care se administrează în România după vaccinare”, a scris Kelemen Hunor.

Un anunț asemănător a fost făcut de ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter: „Ca urmare a deciziei autorităților române, conform căreia cetățenii maghiari sunt liberi să călătorească în România, o altă relaxare va avea loc la granița ungaro-română. Așadar, cetățenii români care au deja certificat de imunitate pot veni în Ungaria fără nici un fel de obligație de carantină și testare”.

De asemenea, pot călători fără restricţii şi cei care prezintă un test care arată că persoana a trecut prin boală în ultimele şase luni. Sunt scutiţi de această regulă copiii sub 18 ani, dacă părinţii lor sunt vaccinaţi sau au trecut prin infecţie.

CITEŞTE ŞI: Florin Cîțu anunță concedieri la stat an de an până în 2024: „Vrem de la aparatul public să fie performant”

Din weekend-ul trecut, în Ungaria, purtarea măștii în public nu mai este obligatorie, adunările de până la 500 de persoane sunt permise în aer liber, iar evenimentele în spații închise pot fi organizate pentru cei care dețin adeverință de vaccinare, a spus premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio. În țara vecină, o jumătate din populația de zece milioane de locuitori a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Activitatea economică este reluată deja aproape în totalitate în Ungaria, inclusiv hoteluri, restaurante, teatre, cinematografe, săli de fitness și terenuri de sport. Cei care deţin certificatul de vaccinare îşi pot relua viaţa obişnuită. Ei pot merge la ştrand, la SPA, se pot caza la hotel, pot intra în restaurante (în spaţii interioare), pot merge la cinema, teatru, muzeu, grădină zoo, evenimente sportive sau culturale.

Această relaxare este de interes pentru românii din vestul țării, care obișnuiau să meargă la cumpărături și în vacanțe în Ungaria, mai ales la numeroasele ștranduri cu ape termale, dar și pentru a se relaxa la Budapesta și în alte orașe. Nici una dintre vămile cu țara vecină nu este închisă, dar pe la Cenad, un punct de interes pentru timișeni, pot trece doar autovehiculele de marfă și lucrătorii transfrontalieri.

Deocamdată, autoritățile nu au anunțat modificări în ceea ce privește traficul pe la acest punct de trecere a frontierei, astfel că se anunță șiruri lungi de mașini la celelalte vămi, cea mai apropiată de Timișoara fiind cea de la Nădlac.

Pentru amatorii de SPA, granița se poate trece și pe la Turnu (pentru Oroshaza, de exemplu) sau pe la Vărșand (pentru Gyula). Din păcate, până ieri după-amiază, pe site-ul Ministerul de externe din România nici măcar nu fuseseră actualizate condițiile de călătorie în Ungaria, deși veștile bune cu privire la călătoriile între cele două țări au circulat încă din weekend.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Graniţa cu Ungaria, deschisă larg pentru românii vaccinați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *