„Grădina vieneză” din Timişoara începe să prindă contur

Parcul Central Timisoara

În vara anului trecut, licitațiile organizate de municipalitatea timișoreană pentru reabilitarea a două dintre cele mai îndrăgite parcuri din oraș și-au găsit câștigătorii.

În ordine cronologică, licitația pentru amenajarea Parcului Central (Scudier) a fost câștigată de asocierea de firme Lovrintim și Rogera, pentru suma de 6,5 milioane de lei plus TVA. Termenul în care Parcul Central se va transforma într-o grădină vieneză este de un an, pe panoul afișat la fața locului data fiind 9 iunie 2018.

Conform proiectului prezentat de mai multă vreme de Primăria Timișoara, „conceptul de grădină vieneză este inspirat din ambianța Grădinilor Schönbrunn, fiind în concordanță cu titulatura municipiului Timișoara de Mica Vienă. Sistematizarea actuală a parcului rezonează cu implementarea conceptului propus. Se dorește păstrarea sistematizării inițiale a amenajării existente”.

Conform contractului, vor fi restaurate prin placare cu marmură jardinierele, postamentul și întreaga piațetă a monumentului, stâlpii de la intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană, jardinierele dinspre zona Maria, precum și bazinele existente. Va fi refăcută zona destinată șahiștilor, iar pergolele din lemn și metal existente vor fi desființate, urmând a fi înlocuite cu tuneluri verzi, prin plantarea de aliniamente cu coronament masiv.

La fața locului, în Parcul Central nu era, ieri, prea multă animație. Pe după gardul care mărginește oaza de verdeață se poate observa că au fost efectuate unele lucrări, cel mai probabil anul trecut.

Deocamdată, se remarcă faptul că iarba a fost relativ cosită, dar nu se obervă nici plăci noi de marmură, nici bazine noi. Doar o cupolă complet nouă poate fi observată în apropiere de zona șahiștilor.

Reabilitarea include aproape tot parcul, cu excepția zonei în care trebuia să fie construit noul skatepark, acum plină de bălării.

De asemenea, pe fostele terenuri de baschet de lângă vechea bază Uszoda sunt depozitate resturi de beton, dar și trunchiuri de copac făcute bucăți. Probabil că toate aceste aspecte jalnice vor fi remediate înainte de redeschiderea parcului.

Animație pe celălalt mal al Begăi

Situat pe malul stâng al Canalului Bega, între Podul Maria şi Podul Mihai Viteazul, Alpinetul este unul dintre parcurile „tinere” ale Timișoarei, fiind înființat în secolul trecut.

Alpinet 1

Iniţial, parcul a purtat numele Arboretum, devenind apoi Alpinet. Denumirea este inspirată de aspectul denivelat al terenului care a creat terase cu ziduri de piatră şi de varietatea de plante alpine şi subalpine.

Parcul a trecut prin repetate îmbunătăţiri şi schimbări în decursul timpului, iar anul trecut, în luna iulie, a fost semnat cotractul pentru modernizare, pentru suma de 1,122 de milioane de lei plus TVA, cu un termen de finalizare de șase luni. Totuși, ordinul de începe a lucrărilor a fost dat la începutul lunii octombrie.

De modernizare se ocupă tot firma Lovrintim, de această dată fără nici un asociat, iar ieri se lucra puternic cu utilaje și oameni. De altfel, semnele reabilitării sunt mai vizibile decât în Parcul Central, unele alei având deja pavajul refăcut.

Teoretic, la începutul verii ar trebui să ne putem plimba prin ambele parcuri proaspăt reamenajate, dar, așa cum ne-am obișnuit, aceasta nu se va întâmpla, din motive de întrerupere a lucrărilor pe timp de iarnă, o metodă aplicată la toate lucrările de construcții desfășurate în aer liber. Poate mai pe la toamnă, însă, ne vom bucura și de noua grădină vieneză și de versiunea nouă a Alpinetului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *