Gospodăriile populației cheltuie, în medie, 4.202 lei lunar

bani lei 2

Veniturile totale medii lunare, conform anchetei statistice, au reprezentat, în trimestrul III din 2019, 4.872 lei pe gospodărie şi 1.889 lei pe persoană.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în același trimestru, în medie, de 4.202 lei lunar pe gospodărie (1.630 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,3 la sută din nivelul veniturilor totale. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.577 lei lunar pe gospodărie (1.775 lei pe persoană), iar veniturile în natură, de 295 lei lunar pe gospodărie (114 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (69,5 la sută din totalul veniturilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,2 la sută), agricultură (2,3 la sută), activităţi neagricole independente (1,9 la sută), din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1 la sută), precum şi cele în natură (6,0 la sută), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9 la sută).

Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor din mediul urban şi cel rural. Veniturile bănești, de exemplu, sunt mai mari în mediul urban (96,5 la sută), decât în cel rural (89 la sută). Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni deţin o pondere mică în cheltuielile totale (doar 0,7 la sută). Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III din 2019, în medie, 31,3 la sută din consumul gospodăriilor.

Pentru băuturi alcoolice și tutun s-au cheltuit, în medie, 8,2 la sută din totalul cheltuielilor, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,3 la sută, locuință, apă, electricitate, gaze, combustibili – 15,4 la sută, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței – 6 la sută, sănătate – 4,8 la sută, transport – 6,9 la sută, comunicații – 4,6 la sută, recreere și cultură – 6,8 la sută, educație – 0,1 la sută, hoteluri, cafenele și restaurante – 2 la sută și pentru diverse produse și servicii – 5,6 la sută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.