
Giganţii chinezi „Shein” şi „Temu” sunt investigaţi de Comisia Europeană
Giganţii retaileri online „Shein” şi „Temu” sunt investigaţi de Comisia Europeană pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecție a consumatorilor. Comisia Europeană are „motive rezonabile privind încălcarea reglementărilor UE”.
„Shein”, unul dintre cele mai mari magazine online a intrat serios în atenţia Comisiei Europene. Comisia investighează gigantul magazin online pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecție a consumatorilor.
„Există motive rezonabile privind încălcarea reglementărilor UE în privința condițiilor contractuale incorecte, a referirilor legate de preț și a practicilor comerciale neloiale. […] Investigația va fi realizată de autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din blocul comunitar, sub supervizarea Comisiei. Oficialii Shein au fost informați în legătură cu ancheta”, afirmă un oficial UE, conform agenției Agerpres, citată de antena3.ro.
Nu este prima interacţiune a Uniunii Europene cu firmele de retail chinezeşti. În iunie 2024, Comisa Europeană a cerut de la Shein informații detaliate privind abordarea sa legată de combaterea produselor ilegale, a manipulării consumatorilor și a trasabilității produselor.
CITEȘTE ȘI: Un fermier din Timiș înființează, de la zero, o pădure de 2 milioane de euro cu fonduri nerambursabile
Şi „Temu” este vizat de Comisie. Acesta este investigat pentru campanii false de reduceri, recenzii false, lipsa de informare sau informarea greșită privind drepturile legale ale consumatorilor.
Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că doreşte să introducă o taxă de manipulare nediscriminatorie pentru articolele de comerț electronic importate în UE direct către consumatori, pentru a putea finanța costurile cu controalele vamale extinse împotriva produselor ilegale.
Anul trecut, peste 4.5 miliarde de colete cu bunuri care nu depăşesc 150 de euro intrat pe piața UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi, conform Agerpres. Numărul coletelor este de două ori mai mare decât în 2023 și de trei ori mai mare decât în 2022, iar multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană.
Vânzătorii europeni care respectă toate standardele se tem că vor fi afectați de practicile neloiale și de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul piețelor online.