Ghiță Blejușcă, unul dintre oamenii care vor rămâne în istoria comunei Săcălaz

Ghita Blejusca

Dintre cei care iși pun amprenta asupra vieții culturale a Săcălazului de astăzi nu poate fi omis Ghiță Blejușcă. Despre el se poate afirma că este un fiu adoptiv al acestui sat în proces avansat de urbanizare, pentru că a avut zece ani când familia sa s-a stabilit aici, în 1960, venind de pe meleaguri moldave, din localitatea Humosu, comuna Sirețel, județul Iași.

„Am fost fascinat de modul de viață și de nivelul de civilizație al șvabilor, mărturisește secretarul general de redacție al «Foii Săcălazului», o publicație rurală care, în 2015 a sărbătorit două decenii de existență, și de aceea m-am «îmbănățenit»”.

Biografia sa cuprinde câteva date: a învățat la școala primară din satul natal, a absolvit gimnaziul la Săcălaz, s-a calificat frezor la școala profesională, a făcut liceul la seral și, tot la seral, școala de maiștri, în Timișoara. A lucrat 30 de ani la Electromotor, din care 15 ca maistru, și trei ani la Lipoplast.

De mic a manifestat pasiune pentru scris și pentru istorie, dar de apucat să scrie a început foarte târziu, prin 1995, când a devenit redactor la publicația amintită. Prin povestirile tipărite și-a pus în lumină talentul, care a fost evidențiat.

Timp de zece ani a adunat date, documente și fotografii despre localitatea în care trăiește, publicând monografia intitulată „Timp și istorie – monografia Săcălazului”, apărută în două ediții identice în 2009, o a treia ediție, completată și îmbunătățită, văzând lumina tiparului trei ani mai târziu, în 2012. În 2016, publică volumul de publicistică „Amintirile nu au vârstă”.

Ghiță Blejușcă nu poate fi separat în pasiunea sa culturală de prietenul său, Ștefan Tomoiagă, maramureșean după părinți, dar săcălăzean după trăire și simțire. Împreună pun la cale ediții de publicații și evenimente care constituie sarea și piperul localității timișene, care, altfel, n-ar ieși din rutina cotidiană. Amândoi sunt animatori culturali și nu doar în sfera scrisului dedicat Săcălazului.

Astfel, pe Ghiță Blejușcă îl găsim pe coperta unei broșuri intitulată „Armonia Săcălaz – cinci ani de la constituire”, publicată în 2014. Asociația culturală susține grupul vocal cu același nume, din care face parte și președintele său de onoare, Ghiță Blejușcă. Corul acesta a participă la evenimente, la festivaluri de colinzi și la sărbătorile mari de pe peste an dă răspunsurile în biserică. Grație aceleiași asociații, în acest an va avea loc la Săcălaz cea de-a X-a ediție a „Festivalului răchiei”, ocazie cu care va apărea publicația dedicată „Trăiască răchia de pretutindeni”, al cărei fondator este. Evenimentul aduce în localitatea de lângă Timișoara numeroși oaspeți, producători de țuică din localități bănățene, inclusiv din Serbia.

Din 2008, este membru fondator al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, în prezent fiind vicepreședintele acesteia. Astfel, Blejușcă a trecut hotarele comunei sale adoptive și a început să fie cunoscut în mai multe localități din Banatul Istoric, unde au avut loc întâlniri și schimburi de experiență între noii condeieri ai satelor bănățene.

Devine, totodată, colaborator al unor publicații sătești ca „Suflet Nou” din Comloșu Mare, „Tibiscus” din Uzdin (Serbia), „Almajul” din Șopotu Vechi și altele. Efectul de rețea pe care îl promovează asociația o face tot mai cunoscută, inclusiv pe membrii ei. Aceștia au întâlniri bianuale în județele Timiș și Caraș-Severin, dar și în Voivodina, ocazie cu care se fac schimburi de publicații, de idei și condeierii rurali își cunosc preocupările. Săcălazul este înfrățit cu comuna Torac din Serbia, care a acordat titlul de cetățean de onoare celor doi animatori culturali, Ghiță Blejușcă și Ștefan Tomoiagă.

De un an încoace, monografistul strânge date despre satul aparținător Beregsău Mic, urmând ca lucrarea dedicată acestuia să apară în vară. Ar mai fi ceva de adăugat: că Blejușcă este și membru de onoare al ansamblului „Cununa Săcălazului”, a cărui înființare se află în curs de legalizare. Oamenii dispuși să facă din pasiune isprăvi culturale sunt tot mai rari, iar Ghiță Blejușcă fiind unul dintre ei, merită să fie felicitat!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *