Ghiroda. Ruga, între obicei și tradiție. Care-i ziua în care se va reveni la bucuria dintâi? Foto

ruga 6

Duminică, la Giarmata Vii, s-a ținut Hramul busericii ortodoxe și, după tradiție, a avut loc ruga. Programul religios, susținut de către preoții Vasile Suciu și Ion Mermeze, a fost urmat de ceremonialul rugii; înconjurarea bisericii, sfințirea colacului și binecuvântarea prinoaselor. Firește, în condițiile impuse de pandemie, unele dintre momentele care, altă dată, erau tot farmecul rugii, nu au mai avut loc. De data aceasta nu s-a mai ținut, la căminul cultural – poartă numele marelui poet Mihai Eminescu – spectacolul unde se aduna, cu musafiri cu tot – goștii – întreaga suflare a satului.

Revenind la slujbă, cei doi preoți parohi, după cum este rânduiala, alături de enioriași, nu puțini, existând și o stație de amplificare, au împlinit rostul. Sunt, aici, împământenite câteva obiceiuri care țin, indiscutabil, de felul în care se creează    comuniune între slujitorii sfântului lăcaș și comunitatea de credincioși. Amintesc intervențiile, pildele, exemplificările preotului Vasile Suciu și, deopotrivă, cumsecădenia, blândețea, bucuria cu care părintele Ion Mermeze îi întâmpină pe enoriașii tineri și, mai ales, pe copii. Profitând de prezența însemnată, doamna profesoară Claudia Vlaicu, directoarea Școlii Gimnaziale din Ghiroda, a folosit prilejul și a transmis părinților câteva amănunte ce țin de începerea noul an școlar.

Odată încheiată slujba, s-a ieșit în fața bisericii. Unde, după tradiție, în prim-plan s-au aflat nașii. Familia Ionuț și Emilia Stănușoiu care, timp de un an, au ținut, cum se spune, nășia, și familia Emil și Eva-Lăcrămioara Cismadia, care, de duminică, până la ruga viitoare, împlinesc atribuțiile. S-a înconjurat biserica, preoții fiind urmați de enoriași, coloana aceasta, în lumina splendidă dată de soare la amiază, în ecoul cântului religios, arăta cât de însemnată este această sărăbătoare pentru comunitate.

Nașii și copiii lor, așezați pe treptele bisericii, însoți de preoții parohi și de către Ciprian Cristea, de la Parohia Chiroda, și părintele Pavel Curuțu, înconjurați de enoriașii prezenți, după    câteva cântări    au predat și preluat această onorantă, dar și de vază, în comunitate, atribuție. Introducerea a făcut-o, cu destul spirit, cu bucuria sărbătorii, părintele Vasile Suciu, mulțumind celor două familii care și-au luat această responsabilitate, apreciind efortul familiei Stănușoiu pentru tot ceea ce a făcut, timp de un an, ca nași al bisericii.

Domnul Emil Cismadia, având aproape soția, Eva Lăcrămioara, fiica Ioana și fiul Cosmin, a mărturisit: ”În primul rând, vreau să mulțumesc pentru privilegiul acordat familiei noastre de a fi anul acesta nașii bisericii. Mă bucur că suntem, azi, aici, în număr atât de mare și sper să ne simțim bine gustând din ce am pregătit pentru dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate, să petreceți cu cei dragi!”.

Ionuț Stănușoiu, nașul care a predat ștafeta: ”Dragi prieteni, sfinți părinți, dragi nași. Bucuria și onoarea familiei noastre, date de responsabilitatea de a fi un an nașul bisericii, ne vor însoți întodeauna. În egală măsură mă bucur pentru Emil și familia sa, care preia nășia bisericii. Vremurile sunt cele pe care le știm și, din păcate, nu putem să trăim, după cum știm dintotdeauna, toate momentele rugii. Fiecare dintre dumneavoastră să vă bucurați în familie, cu cei apropiați, pentru a marca sărbătoarea, atât de importantă pentru comunitatea noastră. Să păstrăm obiceiul așa cum ni l-au transmis, an de an, de    de bunicii și părinții noștri. Distracție plăcută, o duminică binecuvântată, cu bucurii!”.

A urmat Hora nașilor.    Un dans    cu semnificații, cea mai importantă fiind continuitatea. Cele două familii, Stănușoiu și Cismadia, s-au prins în joc. De data aceasta, și e ușor să înțelegeți de ce, jocul nu s-a mai scos în stradă, nu s-a mai lărgit hora, în ea nu s-au mai prins, cum era obiceiul, aproape toți cei prezenți. Poate, cândva, vremurile vor îngădui să se revină la bucuria dintâi!

În acest timp, ajutoarele nașilor rugii, membrii familiei Cismadia, îi îmbiau pe cei prezenți să serveasacă din preparatele, însemnate, aduse. Ca la rugă, după tradiție!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *